Metro-portal.hr

objavljeno 28.04.2011. 11:47:00
PUNE ZDRAVLJA

Neotropske borovnice iz divljine - novo supervoće

Pokazalo se da nekoliko vrsta 'divljih' borovnica imaju svojstva supervoća jer imaju drastično više antioksidansa od uobičajenih trgovinskih varijanti

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Deviantart)

Novo istraživanje sugerira da neke vrste borovnice koje rastu u divljini Meksika, Srednje i Južne Amerike mogu biti svrstane u kategoriju supervoća jer zbog svojih svojstava imaju moć prevencije srčanih bolesti, raka i drugih ozbiljnih zdravstvenih problema. Istraživač Edward Kennelly je s kolegama naglasio kako u spomenutim područjima (takozvani „neotropi") raste preko 600 vrsta borovnica i sličnog voća a da je o njima provedeno jako malo istraživanja.

Borovnice koje rastu u SAD-u već su postale poznate zbog svojih antioksidanskih svojstava zbog kojih iz tijela čiste štetne slobodne radikale. Upravo zato su istraživači odlučili otkriti kako to neotropske borovnice stoje u odnosu na one koje su nam dostupne na policama u trgovinama. Pokazalo se da dvije vrste 'divljih' borovnica imaju svojstva supervoća jer imaju drastično više antioksidansa od uobičajenih trgovinskih varijanti. Istraživači uvjeravaju da neotropske borovnice imaju potencijal postati još popularnijima od drugog voća. Detalje svojeg istraživanja objavili su u Časopisu za poljoprivrednu i prehrambenu kemiju (Journal of Agricultural and Food Chemistry) Američkog kemijskog društva.

28.04.2011. 11:47:00
http://metro-portal.hr/neotropske-borovnice-iz-divljnine-novo-supervoce/58232/