Metro-portal.hr

objavljeno 22.05.2012. 22:18:51
JEFTINO I UČINKOVITO

Neočekivana sredstva za čišćenje

Zašto bacati tisuće kuna na kemijske preparate kada u kućanstvu već imate savršena, prirodna sredstva za čišćenje

Fotografija vijesti

U vrijeme kada se pazi na svaku lipu vrlo je nesmotreno otići u trgovinu i spiskati stotine kuna na preparate za čišćenje za koje već odavno znamo da nisu ni približno efikasni kako ih proizvođači reklamiraju. Ako se ne želite odvojiti od svojeg teško stečenog novca zbog kemikalija upitne kvalitete, niste osuđeni na život u prljavštini jer u kućanstvu već imate proizvode koji mogu savršeno očistiti vaš dom, iako im to nije primarna namjena.

Bijeli kruh - Kriškama starog, ali ne sasušenog, bijelog kruha možete obrisati prašinu s osjetljivih uljanih slika. Površinom slike lagano prelazite s kruhom sve dok ne odstranite sve nakupine prljavštine.

Kečap - Kako bi vratili prvotni sjaj predmetima od bakra i mesinga dobro ih istrljate krpom koju ste umočili u kečap. Nakon nekoliko minuta ribanja tave i lonce isperite toplom vodom, te ih posušite kuhinjskom krpom.

Zobena kaša - Ne samo da je zobena kaša izvrsna za zdravlje, ona ima moć da očisti vrlo prljave ruke. Ako nemate sapun pri ruci napravite gustu pastu od zobene kaše i malo vode, temeljito istrljajte ruke i potom ih dobro isperite u vodi.

Riža - Iako je vaze i boce s tankim grlom gotovo nemoguće oprati, ipak postoji način. Posudu koju želite očistiti napunite s tri četvrtine tople vode, ubacite veliku jušnu žlicu sirove riže - život si olakšajte s lijevkom, rukom začepite vrh i snažno tresite. Nakon nekoliko minuta isperite posudu.

Čaj - Alat možete očistiti od hrđe tako da ga uronite i ostavite nekoliko sati u hladnom, jakom crnom čaju. Nakon što je alat odležao obrišite ga krpom, no pritom nosite gumene rukavice kako si ne bi zaprljali ruke.

Glicerin - Iako glicerin nije čest u kućanstvima poput kečapa ili čaja, on je iznimno dobar za uklanjanje mrlja od voska. Pokušajte noktima ili nožem sastrugati što više sasušenog voska, a potom ostatak istrljate vatom koju ste natopili glicerinom.

Mineralna voda - Ako želite da vam se sudoper sjaji kao prvog dana istrljajte ga krpom koja je namočena u mineralnu vodu. Nakon ribanja sudoper obrišite suhom krpom. Ovaj trik vrijedi za sve proizvode od nehrđajućeg čelika.

Hidrogen - Ako redovito bojate kosu i niste alergični onda u kućanstvu sigurno imate hidrogen (vodikov peroksid), a njega možete iskoristiti za čišćenje tipkovnice. Štapić za uši umočite u hidrogen te s njime detaljno prođite između svake tipke i utora.

Ocat - Niti jedan popis sredstava za čišćenje koja su prisutna u svakom kućanstvu ne može proći bez octa jer je on gotovo univerzalni higijeničar. No, njegova prava snaga dolazi do izražaja u borbi protiv kamenca. Predmeti koji su obavijeni kamencem natopite u posudi s octom, pustite da odstoje preko noći i ujutro ih dobro isperite kako bi otklonili intenzivni miris.

Alkohol - Tvrdokorne mrlje, bilo na parketu ili metalnim površinama, nestaju kao od šale kada dođu u kontakt sa 70-postotnim medicinskim alkoholom.

22.05.2012. 22:18:51
http://metro-portal.hr/neocekivana-sredstva-za-ciscenje/71260/