Metro-portal.hr

objavljeno 04.11.2011. 11:47:55
STO LJUDI, STO ČUDI

Neobični, ali djelotvorni načini spašavanja braka

Neki domišljati parovi uspjeli su zadržat skladan i funkcionalan brak, ali na potpuno neuobičajen i mnogima čudan način

Sve više i više ljudi nepromišljeno ulijeće u bračnu zajednicu, što u konačnici završava razvodom. Tko je kriv? Nitko. Znanstveno je dokazano kako je osjećaj zaljubljenosti samo kemijska neravnoteža u mozgu koja s vremenom izblijedi, a onda zajednicu muškarca i žene na okupu održava samo međusobno poštovanje, uvažavanje, obostrana financijska ovisnost i skrb o djeci.

Pošto više nije sramota biti razveden, kako je prije bilo, mnogi parovi radije krenu svaki svojim putem nego da žive u nezdravom okruženju punom tenzija, što u konačnici može rezultirati neoprostivim obiteljskim nasiljem.

No, neki domišljati parovi uspjeli su zadržat skladan brak, ali na potpuno neuobičajen i mnogima čudan način. Donosimo vam njihova nesvakidašnja rješenja i životne priče, piše Womans Day.

Odmor bez supruga

Profesorica novinarstva na sveučilištu u Washingtonu Iris Krasnow već deset godina ljetuje bez svojeg supruga Chucka i kaže kako joj samoća pomaže da se odmori, spozna sebe, te da je izvrstan način da imate nove i zanimljive teme za razgovore.

"Stvarno vjerujem da samoća može pojačati pravu intimnost među supružnicima jer u tom periodu odvojenosti možete sebe upoznati puno bolje što dovodi do osobnog rasta i obnove koja koristi vašem braku", pojašnjava  Iris Krasnow.

Profesorica je na odluku da sama provodi godišnji odmor došla jer joj je dosadilo da ostaje doma zbog toga što njezin suprug jednostavno ne voli i ne želi putovati. Ako sagledate stvari na taj način svi su dobitnici,  vi ćete zadovoljiti svoju potrebu da otputujete, supružnik neće biti nervozan što mora ići tamo gdje ne želi i na kraju svega imat ćete puno novih tema za razgovore.

Život u različitim gradovima

Gabby Jenkins koja živi i radi u Los Angelesu kaže kako je fizička odvojenost od supruga, koji je u San Diegu, uvela novu, pozitivnu dimenziju u njen život. Preko tjedna su odvojeni, a za vikend putuju jedno drugome i na taj način pojačavaju želju i strast jedno za drugim

"Iako mi suprug jako fali potajno uživam u našim odvojenim životima. Suživot bi mi uveo pomutnju u život jer sam dugo živjela sama. Ovako se ne stignemo svađati zbog običnih gluposti, poput pospremanja za sobom ili što ćemo gledati na televiziji", pojašnjava Gabby Jenkins.

Život u različitim kućama u istom kvartu

Ekstreman, no funkcionalan primjer kako učiniti brak zanimljivijim je slučaj Lise Haishe i njenog supruga koji žive u različitim kućama u istom susjedstvu, a do toga je došlo sasvim slučajno. Naime, nakon zaruka kupili su kuću, no kada su se uselili shvatili su da nije dovoljno velika da stanu sve njihove stvari, pa je Lisa odlučila potražiti manju kuću u koju bi smjestila sve svoje stvari.

"Našla sam kuću gdje sam mogla smjestiti sve svoje stvari i otvoriti privatnu ordinaciju, a s vremenom je postala moj dom i ured", kaže Lisa Haisha koja je po zanimanju terapeutkinja.

Ovaj bračni par objašnjava kako im tradicionalni brak ne odgovara jer se ne žele odreći svoje samostalnosti, te da cijene više kvalitetu od kvantitete. Vide se svakoga dana, a minimalno jednom tjedno zajedno provedu noć.

Muški prijatelj

Iako bi mnogi muškarci ili žene jednostavno podivljali od ljubomore da im supružnik provodi večinu vremena sa pripadnicima suprotnog spola, bračni par Diliberto pokazuje kako to može biti spasonosna taktika za poljuljani brak. Naime, Jennifer Diliberto razvila je platonski odnos sa svojim kolegom koji joj pruža ono što njen suprug nije u stanju, zabavu i društvo, a pritom ne mislimo na seks.

"Volim svojeg supruga, no posao mu je na prvome mjestu. To je potpuno uredu i ne smeta mi jer sam znala za koga se udajem. Iako ga jako puno volim u našem odnosu puno toga manjka", kaže Jennifer Diliberto.

Umjesto da napravi razdor između nje i supruga, Jenniferov prijatelj je učvrstio njihov bračni odnos jer je, kako kaže sama Jennifer, nju učinio sretnijom, a time i boljom suprugom.  

04.11.2011. 11:47:55
http://metro-portal.hr/neobicni-ali-djelotvorni-nacini-spasavanja-braka/65141/