Metro-portal.hr

objavljeno 07.04.2014. 16:27:00
RIJEŠITE SE NAPETOSTI

Neobične antistres metode

Što je zajedničko psovkama, You Tubeu, čaju, kakau i akupresuri? Svi na ovaj ili onaj način reduciraju stres

Psovanjem se riješite stresa
Psovanjem se riješite stresa (Deviantart)

Među stručnjacima za pitanja stresa često ćete čuti sljedeće - razlika između osobe koja 'pukne' i one koja ostaje indiferentna je u njihovoj percepciji posjedovanja nadzora nad određenom situacijom. Čisto da i vi ne biste bili među onima koji pucaju po šavovima, isprobajte sljedeće antistres metode:

You Tube i smijeh

Prema tvrdnjama stručnjaka sa Sveučilišta Loma Linda iz Californije, sama anticipacija smijeha znatno snižava razinu hormona stresa - dopaka, kortizola, epinefrina - a sami smijeh da i ne govorimo. Izvor smijeha ćete najlakše pronaći ako otvorite stranice You Tubea.

Jedite zdrave masnoće

Prema istraživanju znanstvenika sa Sveučilišta Pittsburgh, ljudi s višom razinom EPA i DHA omega-3 masnih kiselina u krvi su sretniji, manje su impulzivni i općenito su susretljiviji. Popravite svoje raspoloženje uz hranu koja njima obiluje - losos, haringa, sardine su na vrhu popisa.

Psovanje

Psovanje snižava razinu stresa, piše Leadership&Organization Development Journal, ali to ne znači da u bilo kojem trenutku trebate istresti svaku psovku koju vam padne na pamet. Strateški odaberite situacije u kojima ćete suptilno (ili prikladno) ubaciti klasične sočne riječi. Najbolje je u automobilu, kuhinji, spavaćoj sobi i bilo gdje ako ste sami.

Akupresura

Ovo je brza i učinkovita metoda opuštanja. Stručnjaci s Politehničkog učilišta iz Hong konga tvrde da se akupresurom stres može sniziti za 39 posto. Za brzo opuštanje masirajte ili pritišćite mesnati dio između palca i kažiprsta ruke 30-ak sekundi.

Kakao

Flavonoidi iz kakaa opuštaju krvne žile pa se one lakše šire. Na taj se način snižava krvni tlak, stoji u Zborniku radova Nacionalne akademije za znanosti (Proceedings of the National Academy of Sciences). Jedite tamnu čokoladu koja ima jača antistresna svojstva od obične mliječne. Naravno, jedite je s umjerenošću.

Čaj

Prema istraživanju UCL-a (University College London), čaj je sjajan antistresni lijek. U istraživanju je sudjelovalo 75 volontera koji su, prije obavljanja dvaju stresnih zadataka, popili po šalicu crnog čaja. Razina kortizola im je nakon zadataka opala za 47 posto za razliku od 27 posto kod onih koji nisu pili čaj.

07.04.2014. 16:27:00
http://metro-portal.hr/neobicne-antistres-metode/59429/