Metro-portal.hr

objavljeno 02.09.2010. 22:57:25
ČUDESNA FIZIKA

'Nemogući' gol Roberta Carlosa ipak je moguć

VIDEO - Fizičari su uspjeli objasniti kako je Roberto Carlos mogao izvesti čudesnu putanju lopte koja je 1997. oduševila svijet

roberto carlos gol
roberto carlos gol (Getty Images)

Slavni gol Brazilca Roberta Carlosa iz ''nemogućeg'' kuta ljubitelji nogometa sigurno su vidjeli mnogo puta. Na utakmici protiv Francuske 1997. godine Carlos je loptu lansirao putanjom koja se čini nemogućom. Lopta je čudesno zaobišla živi zid i sletjela ravno u mrežu iza Fabiena Bartheza.

No, fizičari su gol konačno uspjeli objasniti u studiji objavljenoj u časopisu New Journal of Physics. Francuski znanstvenici navode kako nikako nije riječ o slučajnosti, a razvili su i jednadžbu koja može opisati nevjerojatnu putanju. Štoviše, tvrde da nije nemoguće ponoviti upravo takav udarac.

Voditelj istraživanja Christophe Clanet s Politehničkog fakulteta u Parizu kaže da je tim znanstvenika pokazao da je putanja kugle koja se okreće spirala. Zapravo bi bilo za pčekivati da se putanja tako udarene lopte sve više zakrivljuje, poput puževe kućice.

Znanstvenici su pratili kretanje kuglastih plastičnih projektila u vodi iste gustoće kakve je i voda. Time su uklonili utjecaj turbulencije zraka i gravitacije i dobili čisto fizikalno kretanje rotirajuće sfere.

Ističu da je za ovakav neobičan efekt važna i udaljenost od gola - ako je ona premalena, vidjet će se samo prvi dio putanje koji je relativno ravan.

02.09.2010. 22:57:25
http://metro-portal.hr/nemoguci-gol-roberta-carlosa-ipak-je-moguc/47246/