Metro-portal.hr

objavljeno 17.12.2009. 19:31:13
MESIĆ U KOPENHAGENU:

Nemile scene na ulicama su pokazatelj rastuće frustracije običnih ljudi

Predsjednik Mesić nada se da će, unatoč velikim poteškoćama, dogovor u Kopenhagenu biti postignut

(Getty Images)

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić izjavio je u četvrtak u Kopenhagenu da Hrvatska podupire donošenje obvezujućeg sporazuma o zaustavljanju globalnog zatopljenja i da nijedan nacionalni interes ne bi trebao biti važniji od općeg cilja, održanja života na Zemlji.

"Hrvatska podupire donošenje međunarodnopravnog obvezujućeg dokumenta kao potvrde svih naših napora usmjerenih na zaustavljanje globalnog zatopljenja", rekao je Mesić sudionicima UN-ove konferencije o klimatskim promjenama.

"Svakome bi moralo biti jasno da nema tog nacionalnog interesa koji bi smio biti u prednosti pred dugoročnim općim ciljem, održanjem života na Zemlji", poručio je hrvatski predsjednik šefovima država i vlada okupljenima u Kopenhagenu pretposljednjeg dana konferencije.

Svjetski čelnici u četvrtak su počeli stizati u kongresni centar Bella kako bi pokušali prevladati međusobne razlike i u petak donijeti novi globalni sporazum o klimi koji bi trebao zamijeniti protokol iz Kyota.

Višednevni skup prate povremeno nasilni prosvjedi različitih organizacija i udruga za zaštitu okoliša, ali Mesić smatra da su oni izraz nezadovoljstva običnih ljudi.

"Nemile scene iz Kopenhagena ne mogu se pripisati isključivo aktivnosti minornih grupica zainteresiranih za razbijanje i pravljenje nereda. One su nedvosmisleni pokazatelj frustracije običnih ljudi koja raste iz dana u dan", Stjepan Mesić o masovnim uhićenjima prosvjednikaPredsjednik Mesić nada se da će, nakon neizvjesnih pregovora, ipak doći do nove platforme za zaustavljanje pogoršanja klimatskih uvjeta i to ne samo deklarativno, nego kroz konkretne obveze smanjenja kvota ispuštanja stakleničkih plinova.

Po njegovim riječima, Hrvatska je u tom postkyotskom dogovoru spremna smanjiti emisiju za 5 posto, a kada uđe u Europsku uniju i više. Dodao je da Zagreb pritom računa da će veliki dio energije za budući industrijski razvoj osigurati ulaganjima u obnovljive izvore energije i povećanjem energetske učinkovitosti.

Hrvatska gotovo 40 posto električne energije dobiva iz hidropotencijala, provodi opsežna istraživanja obnovljivih izvora energije kao što su vjetroelektrane i elektrane na biomasu te razvija sustave za korištenje sunčeve energije i geotermalnih izvora, rekao je Mesić na summitu.

Prvi put je iznio u javnosti, kako je sam naglasio, da su hrvatski stručnjaci razvili model "plutajuće hidroelektrane" koja električnu energiju proizvodi iz kinetičke energije kretanja vodenoga toka.

Predsjednik Mesić je rekao da je model patentiran i ispitan, da su rezultati ispitivanja pozitivni i da se sada radi na izradi prototipa za serijsku proizvodnju.

Za sudionike klimatskog summita u četvrtak navečer svečanu večeru priređuje danska kraljica Margareta, a radni dio konferencije nastavlja se u petak.

17.12.2009. 19:31:13
http://metro-portal.hr/nemile-scene-na-ulicama-su-pokazatelj-rastuce-frustracije-obicnih-ljudi/28812/