Metro-portal.hr

objavljeno 23.01.2013. 18:40:44
USTAVNI SUD

Nema više zakona koji odmah stupaju na snagu

Poručuje da parlamentarizam koji je svojstven hrvatskom Ustavu ne trpi sužavanje područja demokratskih sloboda

Jasna Omejec je obrazložila odluku Ustavnog suda
Jasna Omejec je obrazložila odluku Ustavnog suda (Arhiva)

Hrvatski sabor više neće smjeti donositi zakone koji će na snagu stupati danom donošenja, a čak i zakoni doneseni po hitnom postupku, kojih bi trebalo biti što manje, postat će važeći najranije dan nakon objave u Narodnim novinama, odlučio je danas Ustavni sud.

"Zakoni se ubuduće ne mogu pisati tako da stupaju na snagu danom donošenja. Ako već trebaju stupiti na snagu prije proteka vakacijskog razdoblja to može biti samo prvi dan nakon njegove objave u Narodnim novinama", zaključila je predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec na današnjoj sjednici s koje je najviše pravosudno tijelo Hrvatskom saboru uputilo izvješće u kojem ga obavještava o svojim zaključcima.

Izvješće koje je, po riječima predsjednice suda, izuzetno važno "poručuje da parlamentarizam koji je svojstven hrvatskom Ustavu ne trpi sužavanje područja demokratskih sloboda u kojem su široke javne rasprave jedna od njegovih najvećih vrijednosti".

U "Izvješću o postupcima donošenja zakona i o poslovniku Hrvatskog sabora" ustavni suci poručuju da učestala praksa donošenja zakona po hitnom postupku narušava samu bit parlamentarizma.

23.01.2013. 18:40:44
http://metro-portal.hr/nema-vise-zakona-koji-odmah-stupaju-na-snagu/76118/