Metro-portal.hr

objavljeno 21.10.2010. 21:20:00
E TO NAM TREBA!

Nema više muljanja - napravljen detektor laži za menadžere

Znanstvenici su identificirali znakove koji razotkrivaju laži menadžera te razvili program koji bi dobro došao i hrvatskim poduzećima

Laži
Laži (Shutterstock)

Menadžeri su skloni neistinama kako bi prikrili stvarno stanje u poduzeću ili vlastite nemoralne odluke. S neodgovornim menadžerima u Hrvatskoj smo, na žalost, dobro upoznati, pa je vijest koja stiže iz SAD-a u svakom slučaju vrijedna pažnje - znanstvenici Sveučilišta Stanford izumili su softver koji staje na kraj menadžerskim lažima.

>>Kako funkcionira detektor laži

Za potrebe istraživanja snimili su 30.000 telefonskih razgovora u kojima su izvršni direktori razgovarali s analitičarima. Posebna pažnja bila je posvećena razgovorima iz sektora u kojima je "probijen" planirani proračun te čiji su menadžeri zatražili dodatna novčana sredstva. Prilikom analize podataka, znanstvenici su se koristili metodama lingvistike i psihologije. Navode da je za otkrivanje menadžerskih laži potrebno obratiti pozornost na tri znaka.

"Ukoliko CEO ne govori u prvom licu, postoji velika vjerojatnost da nešto skriva. Naime, menadžeri koji govore "ja" umjesto "vi" pokazuju da preuzimaju odgovornost za svoje izjave", objašnjava Anastasia Zakolyakina, su-autorica studije. Nadalje, sigurni znakovi za laž su izbjegavanje izravnog odgovora na pitanje te često korištenje jakih riječi poput "odlično" i "snažno".

Zakolyakina posebno ističe primjer investicijske banke Lehman Brothers iz 2008. Samo nekoliko mjeseci prije potpunog kraha, glavni financijski direktor je u izvještaju 14 puta upotrijebio riječ "izvrsno", 24 puta "jako" i osam puta "nevjerojatno". "Snažne riječi nisu pratile snažne brojke", zaključuju znanstvenici koji su na temelju navedenih spoznaja razvili program za automatsko razotkrivanje laži menadžera. 

21.10.2010. 21:20:00
http://metro-portal.hr/nema-vise-muljanja-napravljen-detektor-lazi-za-menadzere/50097/