Metro-portal.hr

objavljeno 15.12.2009. 18:52:03
SPOMENKA AVBERŠEK:

Nema razloga za neisplatu božićnica u zdravstvu

Novac za božićnice u zdravstvu već je osiguran u ugovorenim limitima ustanova, a ako ne bude isplaćen slijedi tužba protiv Vlade, poručila je Avberšek

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Milivoj Keber/Cropix)

Unatoč najavi da zaposlenima u javnim službama neće biti isplaćene božićnice u zajamčenom iznosu od 1.250 kuna, petnaestak zdravstvenih ustanova isplatilo ih je sa ovomjesečnom isplatom plaća, budući da je novac za božićnice u zdravstvu već osiguran u ugovorenim limitima ustanova, doznaje se od predsjednice Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenke Avberšek.

Čelnica sindikata stoga pita zašto se 10-ak dana dana prije isplate božićnice za koje su sredstava osigurana netko sjetio da one ne mogu biti isplaćene u dogovorenom iznosu već da zaposleni u zdravstvu mogu dobiti samo 500 kuna.

Potpredsjednik Vlade i ministar zdravstva Darko Milinović izjavio je kratko kako se nada da će Vlada i sindikati postići dogovor. Nije konkretno odgovorio na pitanje što će biti s božićnicama i hoće li ih zaposleni u bolnicama u kojima su isplaćene morati vratiti.

"Ministar zdravstva do jučer je tvrdio da su božićnice osigurane u limitima, a upitan prije 10-ak dana hoće li biti isplaćene, odgovorio je da je on jedini ministar koji je u limitima ustanova osigurao sva materijalna prava zaposlenima", kazala je Avbeškek.

Navodeći kao primjer bolnice koje su isplatile božićnice, poput zagrebačkih KB Dubrava i Klinike za zarazne bolesti "Fran Mihaljević", te bolnica u Čakovcu i Popovači, Avberšek je pozvala i ostale ravnatelje da ispoštuju kolektivni ugovor i isplate radnicima ono što im pripada.

U protivnom najavila je tužbu protiv Vlade kao poslodavca zbog nepoštivanja kolektivnog ugovora. (hina/metro-portal)

15.12.2009. 18:52:03
http://metro-portal.hr/nema-razloga-za-neisplatu-bozicnica-u-zdravstvu/28638/