Metro-portal.hr

objavljeno 08.12.2012. 04:27:00
LUD ZBUNJENOG...

Nema poreza na televiziju, savjetnik dobio nogu

Kako je moguće da netko iz ministarstva izleti u medije s totalnom glupošću, pitaju se u HNS-u ... Pošto im je to običaj u stranci, mogli bi se prestati čuditi

Shvatili su da lupetaju
Shvatili su da lupetaju (Shutterstock)

Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić opovrgnula je danas medijska nagađanja da se uvodi novi model plaćanja HRT pristojbe koji predstavlja novi "porez" i ispričala se svim građanima uznemirenima napisima nakon jučerašnjeg priopćenja njenog ministarstva te preuzela osobnu odgovornost za krivu političku procjenu da ta tema neće s razine stručne rasprave prijeći u sfere politike.

"Temeljem teksta u Novom listu u kojemu je u odgovorima bio citiran savjetnik za medije (Ministarstva kulture) Milan Živković, došlo je u spekulacijama do ideje da je riječ o nekom prijedlogu koji u svojim konzekvencama ima za posljedice politički sukob ili neusklađenost stavova", kazala je ministrica na današnjoj konferenciji za novinare u Ministarstvu kulture sazvanoj kako bi se opovrgnulo medijska nagađanja te objasnili ciljevi medijske strategije na kojima počinje raditi to ministarstvo, a koje je pitanje HRT pristojbe dio.

Nije riječ ni o kakvom prijedlogu, već samo o početku rada na medijskoj strategiji koja će trajati nekoliko mjeseci, a u sklopu koje je pitanje načina financiranja javnih medija jedna od ključnih tema, pojasnila je ministrica. Istaknula je kako sadašnji sustav funkcionira dobro, te da Ministarstvo kulture "ne želi i nema nikakvu namjeru razgrađivati sustav koji dobro funkcionira nego ga eventualno samo unaprjeđivati".

Na početku rada na medijskoj strategiji, uz analizu postojećega stanja, ministarstvo je obavezno analizirati sve postojeće modele te ima pravo procijeniti koji je od njih za Hrvatsku primjeren. Jučerašnji istupi u medijima bili su tek pojašnjenje postojećih modela europske prakse financiranja javnih medija ili javne televizije, a dogodilo se to da je nešto što je još jučer bila isključivo teorijska rasprava dobilo pretjerane i neprimjerene političke konotacije, ustvrdila je.

"Riječ je samo o stručnoj analizi modela koji se primjenjuju u određenim zemljama i ne radi se ni o kakvom prijedlogu ministarstva niti o sukobu između koalicijskih partnera. Model o kojemu je govorio Živković naprosto se našao u interesu teorijske analize", pojasnila je.

08.12.2012. 04:27:00
http://metro-portal.hr/nema-poreza-na-televiziju-savjetnik-dobio-nogu/75306/