Metro-portal.hr

objavljeno 02.05.2010. 14:25:33
JOSIPOVIĆ U BOROVU

Nema mira i prave pomirbe bez kažnjavanja onih koji su počinili zločin

Komemorativnim skupom te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća obilježena je 19. obljetnica ubojstva 12 pripadnika vinkovačke Specijalne jedinice policije

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Damir Glibusic / CROPIX )

Prigodan program započeo je tradicionalnim mimohodom udruge Specijalne policije proizašle iz Domovinskog rata od ulaza u Borovo do spomen-obilježja podno kojega su potom vijence položila i svijeće zapalila druga izaslanstva.

Nakon što su vijenac položili i svijeću zapalili članovi obitelji i rodbina ubijenih policajaca počast polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odali su i predsjednik republike Ivo Josipović, Sabora Luka Bebić, Vlade Jadranka Kosor te druga izaslanstva.

Obračajući se sudionicima obilježavanja predsjednik republike Ivo Josipović poručio je u govoru kako su 12 redarstvenika postali simbol pravednog obrambenog rata koji je Hrvatska vodila.

Policijske postaje i policajci su bili prve žrtve agresije na Hrvatsku. Postrojbe MUP-a bile su jezgra stvaranja Zbora narodne garde, a kasnije Hrvatske vojske, rekao je Josipović pozvavši pravnu državu da kazni odgovorne za zločin u Borovu. "Nema mira i prave pomirbe bez kažnjavanja onih koji su počinili zločin", upozorio je dodajući kako je Hrvatska danas stabilna demokratska država za što velika zasluga pripada i policiji.

"Ovdje na obali Dunava počela se braniti Hrvatska i njezine institucije", ustvrdio je predsjednik Sabora Luka Bebić izrazivši zahvalnost svim hrvatskim braniteljima za stvaranje neovisne i suverene države.

Predsjednica Vlade Jadranka Kosor pozvala je sve nadležne institucije na maksimalan trud kako bi se otkrili i kaznili krivci za ubojstva 12 redarstvenika. "Ovdje je danas i ministar Karamarko i znam da on zna raditi svoj posao, ali pozivam i sve ostale da učine sve kako bi krivci odgovarali za ovaj zločin", kazala je Kosor dodajući kako je trajna obveza svih hrvatskih naraštaja da nikada ne zaborave 12-toricu redarstvenika.

Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko rekao je kako su braneći dostojanstvo i čast hrvatske policije te pravni poredak hrvatske države 12-torica policajaca ostavili u Borovu ono najvrjednije što su imali - svoje živote.

Predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Vukovarsko-srijemske županije Stipo Šeremet i dopredsjednik Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata Stevo Culej pozvali su državne institucije na pronalazak i kažnjavanje odgovornih za zločin u Borovu.

Molitvu je predvodio Vojni ordinarij mons. Juraj Jezerinac koji će u vinkovačkoj crkvi Svetih Euzebiona i Poliona predvoditi i misu zadušnicu za ubijene policajce. Nakon mise na stadionu HNK Cibalia održat će se atletske utrke Memorijala 12 redarstvenika.

U Borovu je 2. svibnja 1991. godine iz zasjede ubijeno 12 hrvatskih redarstvenika nakon što su došli izbaviti dvojicu svojih kolega koje su tijekom redovite ophodnje u noći s 1. na 2. svibnja zarobili pripadnici srpskih paravojnih postrojbi. (hina/metro-portal)

02.05.2010. 14:25:33
http://metro-portal.hr/nema-mira-i-prave-pomirbe-bez-kaznjavanja-onih-koji-su-pocinili-zlocin/39119/