Metro-portal.hr

objavljeno 27.02.2015. 08:35:30
GREŠKA?

Nema cjepiva, HZJZ smiruje situaciju

U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo trenutačno su suočeni s nedostatkom cjepiva protiv difterije, tetanusa i hripavca (DTP) te BCG cjepiva protiv tuberkuloze

Očekuje se interventni uvoz cjepiva
Očekuje se interventni uvoz cjepiva (Arhiva)

Na javne natječaje za nabavu cjepiva objavljene početkom godine nije se javio niti jedan ponuđač cjepiva protiv DTP-a, a za cijepljenje protiv turberkuloze troše se prošlogodišnje zalihe cjepiva, doznaje se u HZJZ-u.

U Zavodu ističu da bi 3000 doza DTP cjepiva trebalo nabaviti u što kraćem roku, a očekuju i interventni uvoz oko 10000 do 20000 doza BCG cjepiva s isporukom u ožujku.

Poljičanin je izjavila da se, zajedno s Hrvatskom agencijom za lijekove (HALMED), pronalaze načini za opskrbu tržišta cjepivom iz programa obveznih cijepljenja, a zbog visoke procijepljenosti stanovništva ne očekuje da će zastoj oko nabave cjepiva utjecati na zdravlje ljudi.

"Zbog zastoja u nabavi odgođeno je cijepljenje djece protiv DTP-a, no to ne bi trebalo utjecati na njihov procijepljeni status, niti imati utjecaja na zdravlje i cjeloviti program provedbe cijepljenja", rekla je Poljičanin nakon okruglog stola u povodu Hrvatskog dana liječnika.

Ministar zdravlja Siniša Varga ustvrdio je da nedostatak cjepiva nije samo hrvatski, već globalni problem, zbog čega se planira realizacija zajedničke nabave cjepiva na razini svih 28 članica EU-a

27.02.2015. 08:35:30
http://metro-portal.hr/nema-cjepiva-hzjz-smiruje-situaciju/90281/