Nekaj pohano za ručak, može?
Dakle, vjerojatno i sami dobro znate kako se to radi, no, ako dodate neke detalje, bit će još i bolje... i čišće ;)
 
	Nekad se pohalo gotovo svaki dan, sad već bitno rjeđe, kao nema se vremena i sve će se zamazati... a zapravo - neće.
Postupak paniranja ostaje isti - brašno, jaja, krušne mrvice - ali umjesto da pohano meso stavljate u vrelo ulje, posložite ga na papir za pečenje i lagano ga premažite uljem (ili poprskajte uljem u spreju).
Pećnicu zagrijte na 200-220°C i pecite 15-25 minuta, ovisno o debljini mesa i vrsti. Na pola pečenja meso okrenite kako bi korica bila ravnomjerno zapečena. Rezultat je iznenađujuće hrskav, a kuhinja ostaje čista.
Također, koristite rešetku iznad pleha kako bi zrak mogao cirkulirati ispod mesa - time se postiže još hrskaviji efekt.
Pripremite unaprijed i izbjegnite nered
Ako ste ikad pohali više od dva komada mesa, znate koliko posuda ostane zaprljano - tanjur za brašno, zdjelica za jaja, još jedan za mrvice... Da biste ubrzali pripremu i smanjili čišćenje, isprobajte ove trikove:
- Koristite vrećice za zamrzavanje - ubacite brašno ili mrvice i meso, zatvorite i protresite.
- Jaja razrijedite s malo mlijeka ili mineralne - lakše se nanose i ljepše prianjaju uz meso.
- Panirajte unaprijed i ostavite u hladnjaku 15-30 minuta - time se panada bolje zalijepi i manje otpada tijekom pečenja ili prženja.
Pohanje u zračnoj fritezi (air fryer)
Ako imate zračnu fritezu (air fryer), pohanje postaje još jednostavnije. Ova metoda omogućuje da dobijete hrskavu i zlatnu koricu bez prženja u dubokom ulju - i uz znatno manje nereda.
Panirani komadi mesa jednostavno se poslažu u košaru friteze, lagano se premažu ili poprskaju maslinovim uljem ili sličnim biljnim uljem, i peku se 10 do 15 minuta na 180-200 °C, ovisno o debljini i vrsti mesa. Na pola vremena ih okrenite.
Prednost air fryera je što ne treba prethodno zagrijavanje, nema prskanja ni mirisa ulja po stanu, a rezultat su komadići mesa koji su izvana hrskavi, a iznutra sočni - vrlo slično klasičnom pohanju, ali uz manje masnoće i manje čišćenja.
Ako vam se ne da sve raditi ručno, mnoge trgovine nude već panirane proizvode koje možete samo ispeći - to nije „pravo" pohanje, ali za brzi ručak poslužit će... ali bolje je i zdravije da kupite meso u mesnici, a ne u trgovini i napravite sve sami... jer ne treba vam baš sto godina, a gušt je gušt ;)