Metro-portal.hr

objavljeno 28.04.2008. 02:05:31

Neka Zekina smrt ne bude uzaludna

Vlasnica ubijenog psa obraća se nadležnim institucijama

Zeko je imao 4 godine kada ga je zaklao podivljali mješanac pitbula, a vlasnica očekuje zabranu držanja opasnih pasa
Zeko je imao 4 godine kada ga je zaklao podivljali mješanac pitbula, a vlasnica očekuje zabranu držanja opasnih pasa

Vlasnica maltezera Zeke kojeg je prošlog tjedna zaklao mješanac pitbula, mr. Helga Juretić, očajničkim se e-mailom obratila svim nadležnim institucijama kako njegova smrt ne bi bila uzaludna.

U pismu predsjedniku Republike, premijeru, gradonačelniku, saborskim zastupnicima i medijima ističe kako je pitbul također izgrizao i nju jer je pokušavala spasiti psića. - Obraćam vam se osobno jer znam da je redovan put do izglasavanja nekih zakonskih mjera dug i neizvjestan, a ono što se dogodilo meni moglo se dogoditi nekom djetetu ili bilo kojem građaninu i još uvijek može! - kaže mr. Juretić te dodaje - Dokle god zakon dopušta takve krvožedne zvijeri kao kućne ljubimce, ma kako bili pod nadzorom, trenutak nepažnje može se dogoditi i drugima. Zakon izjednačuje takve opasne pse s malim kućnim ljubimcima koji ne mogu nikome ozbiljno naškoditi. Moj apel je da Zekina smrt ne bude uzaludna i da se po hitnom postupku donese zakonska mjera kojom se određene vrste pasa, za koje se zna da su genetski predodređene da budu ubojice, poput pitbula, stavi izvan zakona.

Poziv Andriji HebranguVlasnica psa obratila se i Andriji Hebrangu (HDZ) riječima: ‘Apeliram na Vas koji i sami imate prekrasnog psića i sigurna sam da znate o čemu govorim. Zeko je bio član obitelji i posve je svejedno je li pas ili čovjek. Mogao je isto tako biti i čovjek. Naime, pitbul je i mene izgrizao. Zanima me koliko Vlada i Sabor ove zemlje drže do života.’. 

Među svjedocima stravičnog događaja bio je i predstavnik delegacije Europske komisije u Zagrebu, David Hudson, sa suprugom, koji su rekli da ne mogu vjerovati da se to događa usred bijela dana u Zagrebu i da to zakonom nije sankcionirano.

Pismo potpore Zekinoj vlasnici poslala je i Zvjezdana Stančić, predsjednica udruge Civitas Zagreb, u kojem kaže - Nažalost, ovo je tek jedan u nizu sličnih slučajeva na koje se godinama uzalud upozorava, a na koje nitko od nadležnih ne reagira prepuštajući sve zaboravu. Udruga Civitas Zagreb osuđuje ignoriranje nadležnih institucija i u potpunosti podržava donošenje i provedbu sviju zakona kojima se štiti sigurnost građana, a gradu Zagrebu jamči toliko naglašavan epitet ‘sigurnoga grada’ i u stvarnosti . (DM)

28.04.2008. 02:05:31
http://metro-portal.hr/neka-zekina-smrt-ne-bude-uzaludna/6451/