Metro-portal.hr

objavljeno 04.05.2009. 17:40:18
CHILDREN'S FOOD CAMPAIGN:

Neka hrana za bebe gora je od 'junk fooda'

Udruga je temeljito proučila više od 100 prehrambenih proizvoda za dojenčad i malu djecu, a rezultati su zapanjujući.

(Corbis)

Neki prehrambeni proizvodi namijenjeni bebama sadrže istu količinu šećera i zasićenih masti kao i najgori "fast food", poput čokoladnih keksa ili cheesburgera, objavila je u ponedjeljak britanska udruga Children's Food Camapaign (CFC).

Udruga je temeljito proučila više od 100 prehrambenih proizvoda za dojenčad i malu djecu, a rezultati su zapanjujući, priopćila je glasnogovornica CFC-a Christine Haigh.

Dvopek Farley sadrži čak 29 posto šećera, a keksi Cow&Gate obiluju zasićenim mastima.

"Velik broj prehrambenih proizvoda za bebe i malu djece reklamira se kao zdrava hrana, dok u stvarnosti sadržavaju goleme količine šećera i masti pa su u tom smislu neki gori od tzv. junk fooda", objasnila je Haigh.

Iz rezultata istraživanja CFC-a se doznaje da 100 grama dvopeka Farley's Original Rusks, proizvođača Heinz, sadrži 29 grama šećera. Isto tako, keksi od sira Mini Cheese Biscuits, istog proizvođača, sadrže 7,3 grama zasićenih masti na 100 grama, što je više nego ih ima McDonald'sov hamburger sa sirom.

Cow&Gate, koji proizvodi raznu hranu za bebe, uključujući i umjetno majčino mlijeko, na rezultate istraživanja je reagirao obustavom proizvodnje spomenutih keksa.

Heinz je, međutim, branio "prozvani" dvopek kao "idealnu hranu za odbijanje od prsa". (hina/metro-portal)

04.05.2009. 17:40:18
http://metro-portal.hr/neka-hrana-za-bebe-gora-je-od-junk-fooda/17298/