Metro-portal.hr

objavljeno 14.02.2008. 23:37:31

‘Neka guverner radi svoj posao’

Sanader optužio HNB da svojata Vladine mjere

Vlada tvrdi da će ona obaviti svoj dio posla u suzbijanju inflacije i poziva HNB da obavi svoj dio posla
Vlada tvrdi da će ona obaviti svoj dio posla u suzbijanju inflacije i poziva HNB da obavi svoj dio posla

zagreb-  Premijer Ivo Sanader ponovno je zaoštrio odnose s guvernerom HNB-a Željkom Rohatinskim kojega je jučer, na sjednici Vlade, optužio da svojata Vladine mjere za suzbijanje inflacije.

Reagirao je na savjete koje je guverner prije nekoliko dana dao Vladi, a jedan od njih bio je i taj da se država opet zadužuju na inozemnom, umjesto na domaćem tržištu.

- Guverner je u svojim savjetima Vladi naveo ono što smo mi njemu kazali na nedavnom sastanku. To je bila Vladina inicijativa, a ne guvernerova, rekao je Sanader i poručio Rohatinskom ‘neka HNB obavi svoj dio posla’. - Lako je drugome govoriti što treba napraviti, ali treba reći što sami trebamo učiniti. Vlada će to prva učiniti, ali to očekujemo i od ostalih institucija, rekao je Sanader.

OČEKIVANJAOčekujemo deficit između 2,3 i 2,4 posto, i to je poruka da država obuzdava potrošnju, rekao je ministar financija Ivan Šuker dodavši da će rast biti 4 do 4,5 posto, a inflacija 5,1 do 5,2 posto.Kao Vladin doprinos, premijer je izdvojio smanjivanje deficita i najavio kako deficit neće biti veći nego lani, a svakako manji od ‘maastriških’ tri posto.

- To je ono što Vlada može učiniti, to je fiskalna politika kojom ona neće generirati potrošnju, nego će držati deficit pod kontrolom, obećao je premijer. Ministar financija Ivan Šuker naknadno je pokušao ublažiti oštre Sanaderove poruke.

Drago mi je da je guverner podržao mjere koje je predložila Vlada, kao što mi podržavamo monetarnu politiku, kazao je Šuker, ali ni on nije propustio naglasiti kako je ideja o zaduživanju na inozemnom tržištu Vladina.  (JL)

14.02.2008. 23:37:31
http://metro-portal.hr/neka-guverner-radi-svoj-posao/3028/