Metro-portal.hr

objavljeno 15.08.2010. 23:35:00
PROPADA PLAN

Neizvjesno je hoće li Amerikanci 2011. otići iz Afganistana

Obamin plan o napuštanju Afganistana iduće godine možda se neće ostvariti, rekao je David Petraeus

vojska afganistan
vojska afganistan (Getty Images)

Glavni američki zapovjednik u Afganistanu general David Petraeus rekao je kako u ratu u toj zemlji vidi napredak, ali i da se još ne može reći hoće li cilj američkog predsjednika Baracka Obame da povlačenje počne u srpnju 2011. moći biti ostvaren.

General Petraeus rekao je u intervjuu objavljenom u nedjelju u NBC-ovoj emisiji "Meet the Press" da je bitka protiv talibana "proces koji ima svoje uspone i padove" te da je prerano za procjenu njegove uspješnosti.

"Imamo područja napretka. Moramo ih povezati, proširiti ih", rekao je.

>>Pravi razlog rata u Afganistanu su ogromne rezerve minerala?

Petraeus je rekao da će kao profesionalac Obamu savjetovati glede cilja da povlačenje iz Afganistana počne u srpnju 2011. te da će ratnu politiku prepustiti predsjedniku, kojeg 2012. očekuju novi predsjednički izbori.

"Mislim da je predsjednik bio jasan kada je rekao da je to proces, a ne događaj, te da ovisi o uvjetima", rekao je američki general, koji je prije manje od dva mjeseca zamijenio generala Stanleya McChrystala.

"U ovom bi trenutku bilo preuranjeno iznositi bilo kakve procjene o tome što bismo mogli a što ne bismo", rekao je.(hina/metro-portal)

15.08.2010. 23:35:00
http://metro-portal.hr/neizvjesno-je-hoce-li-amerikanci-2011-otici-iz-afganistana/46201/