Metro-portal.hr

objavljeno 09.10.2019. 13:01:00
ZNATE LI?

Neispavanost utječe na nezdravu prehranu

Kvalitetna prehrana reducira negativne posljedice koje ima manjak sna na organizam, ali i da manjak sna utječe na to da jedemo nezdravo

Ako se niste naspavali, samo vam je junk food na pameti
Ako se niste naspavali, samo vam je junk food na pameti (Arhiva)

Manjak sna loš je za zdravlje iz mnogih razloga, no istovremeno može biti poguban za našu liniju i način prehrane, pokazalo je najnovije istraživanje.

U studiji provedenoj na Stanfordu i objavljenoj u časopisu American Journal of Lifestyle Medicine, otkriveno je da kvalitetna prehrana reducira negativne posljedice koje ima manjak sna na organizam, ali i da manjak sna utječe na to da jedemo nezdravo.

U njoj je sudjelovalo 245 liječnika koji su za ovu priliku bili ispitanici jer su zbog dežurstava često kronično neispavani, a nerijetko im nisu dostupni ni zdraviobroci pa jedu grickalice uz aparata. Oni su ispunjavali ankete o svojim navikama spavanja i načinu prehrane, a rezultati su pokazali da poboljšanje kvalitete prehrane liječnika na poslu utječe na njihovu bolju radnu sposobnost, usprkos neispavanosti, a to je na koncu dobro za pacijente. 

Nutricionistica i znanstvenica Maryam Hamidiza i sama je za potrebe studije je ostala budna u od osam ujutro do pet ujutro idućeg dana. 

U jednom trenutku, tijekom tog vremena, uočila je nešto neobično vezano uz hranu.

"Počela sam žudjeti za čipsom, što mi se nije dogodilo od studentskih dana. Pojela sam jednu vrećicu i potom popila dijetalnu Colu, potom sam pojela drugu i treću vrećicu (..) Nikada u životu nisam pojela tri vrećice čipsa odjednom, no i nikada dosad nisam bila ovako neispavana", kaže za portal Medical Express dr. Hamidi te dodaje kako je bila pravi primjer koliko iscrpljenost i neispavanost mogu utjecati na naše prehrambene navike, čak i ako smo svjesni što je loša, a što dobra hrana. 

Razlozi su fiziološki.

Šećer iz nezdravih namirnica u kratkom roku i naglo podiže energiju, no istovremeno narušava sposobnost odlučivanja i snagu volje. Promjene uzrokovane manjkom sna utječu i na hormone koji reguliraju apetit te dovode do želje za namirnicama s visokim udjelom šećera, soli i zasićenih masti. 

Prethodna su istraživanja pokazala da kvalitetna prehrana pomaže kod ublažavanja umora te poboljšava kognitivne funkcije i kvalitetu spavanja

09.10.2019. 13:01:00
http://metro-portal.hr/neispavanost-utjece-na-nezdravu-prehranu/121178/