Metro-portal.hr

objavljeno 30.09.2019. 13:01:00
SAVJETI

Negativne emocije utječu na imunitet

Nova istraživanja otkrivaju nove dokaze koji ukazuju na to da često izlaganje negativnim emocijama može imati važan utjecaj na funkcioniranje imunosnog sustava

Ne dajte se!
Ne dajte se! (Arhiva)

Stalno izlaganje stresu, anksioznosti i negativnom raspoloženju može utjecati na fizičko zdravlje u velikoj mjeri, što su pokazala brojna istraživanja.

Istraživači su otkrili da kronični stres negativno utječe na pamćenje, ali i da osjećaj uznemirenosti može povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti, kao što je moždani udar.

Novija studija koju su proveli stručnjaci s Pennsylvania State University otkrila je da negativna raspoloženja mogu promjeniti način funkcioniranja imunosnog odgovora i povezana su sa povećanim rizikom od pogoršanja upalnih procesa u organizmu.

Rezultati istraživanja, koje je vodila profesorica Jennifer Graham Angelend, objavljena su u časopisu "Brain, Behavior and Immunity".

Znanstvenici su podatke za studiju prikupili tako što su koristili upitnike koji su tražili od sudionika da zabilježe svoje osjećaje u određenom trenutku.

Ove procjene su se odvijale tijekom dva tjedna i omogućile su timu da stvori sliku emocionalnog profila sudionika. Znanstvenici su također procijenili imunosni odgovor volontera prikupljajući njihove uzorke krvi i tražeći markere upale.

Upala se prirodno javlja kao dio imunološkog odgovora, kada tijelo reagira na infekcije ili rane. Međutim, visoki nivoi upale povezani su sa lošim zdravljem i nizom kroničnih stanja, kao što je artritis.

Graham Angelend i njezinn tim primijetili su da osobe koje su tijekom dužeg razdoblja osjećale negativna raspoloženja nekoliko puta dnevno, obično imale više nivoe biomarkera upale u krvi.

Znanstvenici su također primijetili da su uzorci krvi uzeti od sudionika ubrzo nakon što su doživjeli negativnu emociju, kao što su tuga ili bijes, imali više biomarkera upale u krvi.

Doživljavanje pozitivnog raspoloženja, čak i na kratko vrijeme prije uzimanja uzoraka krvi, bilo je povezano sa nižim nivoima upale. Međutim, to se odnosilo samo na muškarce sudionike ove studije, navode istraživači.

"Budući da je utjecaj modificiran, uzbuđeni smo zbog ovih otkrića i nadamo se da će to potaknuti dodatna istraživanja kako bi se razumjela veza između afekta i upale, što zauzvrat može promovirati nove psihosocijalne intervencije koje široko promoviraju zdravlje i pomažu u prekidu ciklusa koji može dovesti do kroničnih upala, invaliditeta i bolesti", rekla je Jennifer Graham Angelend.

30.09.2019. 13:01:00
http://metro-portal.hr/negativne-emocije-utjecu-na-imunitet/120990/