Metro-portal.hr

objavljeno 20.11.2010. 17:50:41
SINDIKAT NOVINARA UPOZORAVA

Nedopustivo velik udio rada na crno u medijima

Sindikat novinara Hrvatske oglasio se povodom iznenadnog masovnog otkazivanja suradnje honorarnim suradnicima HRT-a

HRT
HRT (Cropix)

Taj se rad prikriva ugovorima o djelu i autorskom djelu, te tzv. RPO statusom kojim se honorarce sve češće prisiljava na upis u registar poreznih obveznika. Time se stječe formalno pokriće za raširenu praksu zakidanja medijskih suradnika za temeljna prava iz rada, upozorava sindikat.

Honorarni i RPO suradnici, koji su formalno samostalni poduzetnici, svakodnevno u punom radnom vremenu rade u prostorijama i po nalogu poslodavca i na njegovim sredstvima, ne smiju surađivati s drugim medijima, a zakinuti su za osnovnu sigurnost ugovora o radu koja bi im pripadala s obzirom na način na koji rade za poslodavca, navodi se u priopćenju.

SNH ocjenjuje da je primjer honoraraca HRT-a drastičan zbog broja suradnika, te brzine i bezobzirnosti kojom im se prekida višegodišnja suradnja na HRT-u. U priopćenju se podsjeća da je sindikata novinara godinama pokušavao riješiti pitanje stalnih honoraraca u medijima. Uz pomoć Državnog inspektorata tijekom godina postignuti su određeni uspjesi, i na HRT-u, ali težnja tvrtki za profitom, spremnost honorarnih suradnika da godinama rade ne pitajući za temeljna prava, nebriga državnih tijela da uvedu reda u područje rada stvorilo je kombinaciju na štetu suradnika. Mnogi od njih, upozorava SNH, i nakon niza godina svakodnevnog honorarnog rada nemaju ni jedne godine radnog staža.

Osim što se honorarnim i drugim oblicima neformalnog rada zakidaju brojni suradnici u medijima (i drugim djelatnostima), zakida se i državni proračun, pa bi se nadležna državna tijela morala konačno pozabaviti tim problemom. Uvođenjem tobožnjih samostalnih poduzetnika koji svakodnevno "crnče" u medijima i Državnom inspektoratu je izbijena iz ruku mogućnost nadzora nad kršenjem radnog zakonodavstva, ocjenjuje SNH.

Ako tvrdimo da pripadamo Europi, podsjećamo da je niz zemalja EU počeo priznavati nužna prava iz rada i tzv. neformalnim radnicima - primjerice, pravo na otkazni rok, otpremninu, osnovno socijalno osiguranje. Bilo bi pošteno da i javna HRT dugogodišnjim suradnicima prizna barem nešto od toga. I u pregovorima o nacionalnom kolektivnom ugovoru za novinare i radnike u medijima, poslodavci bi trebali prestati s praksom da automatski odbacuju obvezu da i stalnim honorarnim suradnicima priznaju nužna prava iz rada, ističe se u priopćenju predsjednice Sindikata novinara Hrvatske Gabrijele Galić. (hina/metro-portal)

20.11.2010. 17:50:41
http://metro-portal.hr/nedopustivo-velik-udio-rada-na-crno-u-medijima/51501/