Metro-portal.hr

objavljeno 06.03.2011. 15:21:59
SVI NA ULICE!

Završio nedjeljni prosvjed u Zagrebu, novo okupljanje u utorak

Nakon okupljanja u 16 sati na Cvjetnom trgu prosvjednici su se uputili na Markov trg ali ih je ponovno zaustavila policija

Prosvjed
Prosvjed (Metro)

Nakon masovnog odaziva u petak, i relativno skromnih brojki koje su ostali gradovi imali u subotu, zagrebački prosvjed počinje ranije popodne, uz sunce koje pomalo proviruje iza oblaka. Pernar je u Osijeku pozivao na nerede pa je skoro dobio batina, što će biti danas pratite na Metro portalu.

Na Cvjetnom trgu okupilo se oko 400 ljudi. Pernar je ponovno održao govor u svom stilu. Nakon njega mikrofona su se uhvatili razni govornici s neartikuliranim porukama.

Tomislav Pokrovac, jedan od vođa prosvjeda seljaka, najavio je prosvjed za ponedjeljak. Planira blokirati Markov trg kako političari ne bi stigli na posao.

Prosvjednici su oko 16.50 krenuli prema Markovu trgu. Okupilo ih se u međuvremenu oko 3000. Povorka je glasna jer su prosvjednici dobili zviždaljke. 

Neke od poruka: Dolje šeksijada i hrvatska vlada, Stop uvoznom lobiju

Skup je dobio i ime: Cvjetna revolucija

Policija je prosvjednike dočekala kod Kamenitih vrata. Šalju se uobičajene poruke "Jaco odlazi" i "Svi na ulice". Novo odredište - sjedište HDZ-a.

Prosvjednici su stigli do Trga žrtava fašizma. Viču "Hoćemo izbore" i "Jaco odlazi", glasaju se kao indijanci i zvižde. Kao da su se malo umorili, nedostaje organizacije. Prosvjed nije energičan kao proteklih dana. 

Prosvjednici su se kratko zadržali ispred sjedišta HDZ-a. Kreću se Zvonimirovom, vjerojatno prema stanu Jadranke Kosor. Broj prosvjednika popeo se na 4000-5000.

Skrenuli su na Kvatrić i najavljuju posjet Andriji Hebrangu koji stanuje u Babonićevoj ulici. 

Nakon bučnih poruka ispred Hebrangove zgrade ("Javi se Pinokio" i "Andrija majmune"), prosvjednici su se uputili prema Šubićevoj.

Kratko su se zadržali u Šubićevoj ispred Doma sindikata. Usput su poručili "Vratite nam Inu".

Prosvjednici idu prema Prisavlju. Dnevnik uređuje Zoran Šprajc. HRT javlja da je riječ o najbrojnijem prosvjedu dosad (možda do 10.000 ljudi) i da prosvjednici imaju nešto zajedničko: traže ostavku Vlade i nove izbore. HRT je kvalitetnije popratio prosvjed o Nove TV i RTL-a. 

Prosvjednike su na Prisavlju dočekala reportažna kola HRT-a za javljanje uživo u Dnevnik. Povici: "Ne damo vam pretplatu", Hoćemo istinu", "Hloverka odlazi".

Kolona je krenula dalje. Čini se da je dosta ljudi odustalo od daljnjeg marširanja.

Prosvjednici su stali pred MUP-om u Savskoj. Traže ostavku Karamarka. Skandirali su ime Ivana Mamića kojeg je na Jarunu ubio policajac. Ispred Hypo banke su se sjetili Sanadera kojeg su počastili psovkama. Nisu zaboravili ni Todorića ni Mudrinića. Zaustavili su se i ispred Hrvatske gospodarske komore i vikali "Nadane lopove".

Kreću se prema centru grada. Hodaju preko tri sata. Ilicom se orilo "HDZ lopovi". Danas se okupilo između osam i deset tisuća ljudi. 

Prosvjednici su se razišli. Novo okupljanje u utorak u 18 sati na Cvjetnom trgu. 

Uskoro opširnije

 

06.03.2011. 15:21:59
http://metro-portal.hr/nedjeljni-prosvjed-u-zagrebu/56171/