Metro-portal.hr

objavljeno 12.01.2010. 14:52:50
BERISLAV RONČEVIĆ:

Neću si oprostiti što sam glasao za izmjene Zakona o kaznenom postupku

Pitanje je bi li nedostatke zakona za koji je glasao kao saborski zastupnik, bivši ministar uvidio i da se nije našao pred sudom

(Ronald Goršić/Cropix)

Bivši ministar obrane Berislav Rončević i njegov pomoćnik u MORH-u Ivo Bačić danas su se na pripremnom ročištu u slučaju "kamioni" na zagrebačkom Županijskom sudu ponovno očitovali da nisu krivi, osporavajući pritom optužnicu i predloživši dokaze za suđenje koje će početi 29. siječnja.

"Ja i Bačić smo rekli da se apsolutno ne osjećamo krivima za djelo koje nam USKOK stavlja na teret", kazao je Rončević.

Nezadovoljan načinom na koji se protiv njega vodila istraga kazao je da sebi nikada neće oprostiti što je kao saborski zastupnik glasovao za izmjene Zakona o kaznenom postupku (ZKP).

"Ovo je očito prerano za Hrvatsku, ovakav zakon podrazumijeva odgovorno i profesionalno tužiteljstvo, a iz ovog spisa vidim da to nije točno", kazao je Rončević koji smatra da je USKOK svjesno zanemarivao i ignorirao dokumente i činjenice koje ne idu u prilog optužnici.

USKOK-ova tužiteljica Ksenija Pavić odbacila je, pak, optužbu da je USKOK svjesno zanemarivao i ignorirao dokumente i činjenice koje mu idu u prilog. Tvrdi i da nije bilo nikakvog prikrivanja dokaza te da optužnica nije na klimavim nogama.

Tvrdi da je sve politički proces

Rekao je da nema potrebe da za svjedoka predloži predsjednika Stjepana Mesića kojemu zamjera što je povjerovao neprovjerenim informacijama i nakon toga nikada nije želio saznati pravu istinu. Ponovno je ocijenio da je riječ o političkom procesu u kojem su se "USKOK i njegovi nalogodavci postavili potpuno neprofesionalno i postali instrumentarij jednog političkog progona".

Izrazio je zadovoljstvo što je sutkinja Jasna Smiljanić prihvatila prijedlog obrane da se na suđenju sasluša i vještak čiji je nalaz jedan od temelja USKOK-ove optužnice. Rončevićeva obrana, naime, tvrdi da MAN-ov kamioni koji su bili jeftiniji od kamiona kupljenih od tvrtke "Eurokamioni" nisu ispunjavali tražene tehničke karakteristike. USKOK, pak, tvrdi suprotno te da su dvojica bivših visokih dužnosnika pritom oštetili državni proračun za više od 10,2 milijuna kuna.

"Ako netko kaže da je tehnički uvjet pet tona neto nosivosti i ako netko ne ispuni taj uvjet onda ta ponuda ne može biti relevantna. Mi smo tražili da dobavljači vozila moraju ispuniti uvjete koje su tražile Oružane snage prema krajnjim korisnicima", kazao je Rončević.

Tvrdi da optužba do danas nije uspjela dokazati na koji su način on i Bačić zlouporabili položaj i ovlasti. "To su neutemeljene optužbe i one će tako završiti", ustvrdio je Rončević dodavši da je postupao sukladno ovlastima ministra i prema onome što mu je prezentirano kao rješenje.

12.01.2010. 14:52:50
http://metro-portal.hr/necu-si-oprostiti-sto-sam-glasao-za-izmjene-zakona-o-kaznenom-postupku/30518/