Metro-portal.hr

objavljeno 12.07.2011. 16:35:00
KAD GRIC I GREC PROLUPAJU

Nebriga o zubima koštat će vas zdravlja

Nakon što pročitate ovaj članak, slobodno otiđite oprati zube.

redovno pranje zuba spasit će vas brojnih bolesti

Kad gledamo svoj osmijeh u ogledalu, najviše pažnje posvećujemo estetskom izgledu zubiju, no od lijepih zubiju puno su važnije zdrave desni.

Bolesti desni, pogađaju do 80% stanovništva u nekom trenutku života. Pojavljuju se kada se plak (bakterije koje se obavijaju oko zuba poput filma) uhvate za zube i počnu iritirati i meso oko njih uzrokujući upale.

Prvi znaci su krvarenje desni oko jednog ili više zuba, a često to bude i jedini simptom sve dok meso oko zuba ne otekne i dođe do strašne upale koja izjeda vezivna tkiva između mesa i korijena zuba, što najčešće završava ili ispadanjem zuba ili vađenjem zbog nemogućnosti popravka. Ponekad se upala proširi i na samu čeljust što može imati vrlo ozbiljne posljedice.

Rana faza upale poznata je pod nazivom gingivitis, a stomatolozi će ju moći uočiti na vrijeme. Ova bolest napada svih, bez obzira na spoli godine. Najugroženije skupine su trudnice, dijabetičari i pušači, no i genetika igra važnu ulogu.

Prevencija je pravilno četkanje zubiju najmanje dva puta dnevno po dvije minute. Nažalost, ovaj vrlo lak način zaštite zdravlja mnogi često zanemaruju. Donosimo vam neke posljedice zanemarivanja higijene zubiju i usne šupljine:

ODGODA ZAČEĆA

Istraživači u Australiji otkrili su da žen koja ima bolesti desni treba otprilike dva mjeseca duže kako bi ostala trudna od one koja ima zdravu usnu šupljinu. Bakterija koja uzrokuje bolesti desni može biti uzrok upale ovojnice maternice koja onda puno teže prihvaća oplođeno jajašce. Nakon začeća, ta ista bakterija može uzrokovati raniji porod ili pobačaj. U studijama provedenim na trudnicama, 23% žena s bolesnim desnima imalo je raniji porod (prije 35 tjedna) naspram samo 7% žena koje nisu imale problema s desnima.

ARTRITIS

Osobe s reumatiodnim artritisom - stanjem u kojem se zglobovi koče i upaljeni su, imaju osam puta veću vjerojatnost da će imati problema s desnima nego zdrave osobe.

Istraživanje provedeno u Njemačkoj pokazalo je da će osobe koje očiste  plak i izliječe usnu šupljinu imati  lakše simptome artritisa nego ostali. Također, ako se bavite svojim zubima puno je manja vjerojatnost da ćete se uopće razboliti jer te bakterije otpuštaju proteine koji ubrzavaju dolazak ove teške bolesti.

BRONHITIS

Bakterija iz upaljenih desni može lako dospjeti do dišnih puteva i pluća te i tamo uzrokovati upalne procese ili pogoršati postojeće bolesti. Ako se ne riješi, upala će se uporno vraćati jer će se u zubima bakterija sigurno razmnožavati na plodnom tlu.

EREKTILNA DISFUNKCIJA

Što imate gore stanje u ustima, imat ćete i više problema s erekcijom. Na stranu što je problem pronaći partnericu koja će zanemariti loš zadah i estetiku, ali čini se kako bakterija iz desni uzrokuje smanjenje razine nitričnog oksida koji omogućuje lakši pritok krvi u penis. Bez krvi u penisu, nema ni erekcije.

DEMENCIJA

Bakterija iz zubiju može prouzročiti amiloidni plak - protein koji napada moždane stanice te time ubrzati procese propadanja moždanih aktivnosti. Kod osoba preko 60 godina zabilježeno je puno više problema s pamćenjem ako su istovremeno imali problema i sa zubima.

SRČANE BOLESTI

Imate li problema sa zubima imate duplo veću šansu da ćete razviti bolesti srca i krvnih žila. Velika studija obavljena prošle godine u Škotskoj pokazala je kako osobe koje ne peru redovito zube imaju dvostruko veću mogućnost srčanog udara od osoba koje vode brigu o svojim zubima. Čini se i kako je direktno povezana s infekcijama u srčanim ventilima. Treba li pacijent neku vrstu operacije na srcu, prije toga morat će riješiti sve upalne procese u ustima.

DIJABETES

Bolesti desni pojačat će simptome dijabetesa tipa 2. Čini se kako bakterija ima utjecaj i na proizvodnju inzulina koji se pod njenim utjecajem proizvodi puno manje nego normalno.

Rješavanjem bakterije iz usta smanjit će se mogućnost komplikacija te normalizirati proizvodnja inzulina.

12.07.2011. 16:35:00
http://metro-portal.hr/nebriga-o-zubima-kostat-ce-vas-zdravlja/61203/