Metro-portal.hr

objavljeno 21.04.2010. 10:50:14
NEMA PRAŠINE

Nebo iznad Europe otvoreno za zračni promet

Vulkan se konačno smirio, a smjer vjetra je takav da oblak putuje prema sjeveru

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Većina europskih zračnih luka, uključujući mnoge u Velikoj Britaniji i Njemačkoj, otvorena su za promet u srijedu ujutro, gotovo tjedan dana nakon što je zbog oblaka vulkanskog pepela s Islanda zračni promet u Europi našao u gotovo potpunom zastoju.

Do utorka navečer tri četvrtine europskog neba otvorene su za promet, a u srijedu prijepodne letovi su obnovljeni gotovo u cijelosti.

British Airways je priopćio da će s Heathrowa i Gatwicka tijekom dana početi s dugim i prekooceanskim letovima, iako će trebati neko vrijeme da se vrati punom rasporedu letenja.

Većina ograničenja podignuta je i u Njemačkoj, a zatvorene su ostale samo neke manje zračne luke. Ujutro je otvorena i luka u Kopenhagenu, najveća u nordijskim zemljama. Finska je također otvorila svoj zračni prostor, a uskoro se očekuje otvaranje i onog iznad južne Švedske.

Islandski meteorološki zavod objavio je u srijedu da vulkan ispod glečera Eyjafjallajokulla izbacuje znatno manje količine dima i pepela nego posljednjih dana, a smjer vjetra je takav da oblak putuje prema sjeveru.

Azijske zračne kompanije, koje su također pretrpile velike gubitke, također su u srijedu počele s obnovom letova prema Europi.(hina/metro-portal)

21.04.2010. 10:50:14
http://metro-portal.hr/nebo-iznad-europe-otvoreno-za-zracni-promet/38335/