Metro-portal.hr

objavljeno 03.06.2010. 15:25:42
PAHOR

Ne vjerujem da je s Hrvatskom moguće postići bolji pregovarački rezultat

Slovenski premijer ponovo je pozvao građane da na referendumu u nedjelju podrže arbitražni sporazum s Hrvatskom

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Dado Ruvić/Cropix)

"To je do sada jedini sporazum u vezi s graničnim prijeporom koji su prihvatile obje vlade i oba parlamenta i ne vjerujem da je s Hrvatskom moguće postići bolji pregovarački rezultat", rekao je Pahor nakon redovne sjednice vlade, pozivajući birače da se u nedjelju na referendum odazovu u što većem broju.

Pahor je ponovio i više puta u kampanji izrečenu metaforu kako on sporazumom o arbitraži koja će odrediti kontakt Slovenije s otvorenim morem nudi "goluba u ruci", dok protivnici sporazuma nude iluzije da je moguć bolji i pravedniji sporazum o granici, nudeći "vrapca na grani".

Pahor je dodao da građane poziva da u nedjelju na referendumu pokažu "hrabrost i samopouzdanje" koju je pokazala i njegova vlada, te da se odluče za konačnu potvrdu sporazuma.

Rekao je da je on sa svojom vladom odlučio riješiti granično pitanje već na početku mandata, kako bi odnosi s Hrvatskom mogli krenuti "prema budućnosti" i da bi odbacivanje sporazuma na referendumu značilo povratak u prošlost i nesporazume, što bi onemogućilo suradnju i prijateljstvo s Hrvatskom, te rješenje ostalih otvorenih pitanja.

Pahor je također odbacio mišljenja kako je vlada odluku o konačnoj potvrdi arbitražnog sporazuma sa svojih pleća prebacila na birače, rekavši da su birači u Sloveniji na referendumima nekad odlučivali i o "trivijalnim stvarima"", dok sada u rukama imaju sudbonosnu odluku.

Prihvaćanjem arbitražnog sporazuma Slovenci će po Pahorovim riječima podržati rješenje koje će donijeti "pravednu granicu", te trajan mir i suradnju, a u suprotnom će doći do vraćanja u prošlost i obnavljanja dugogodišnjeg spora.

"Konačna odluka o prihvaćanju ili odbacivanju sporazuma je na vama", poručio je slovenskim građanima Pahor, pozvavši ih da u nedjelju na pitanje jesu li za to da arbitražni sporazum s Hrvatskom postane važeći odgovore pozitivno i glasuju za. (hina/metro-portal)

03.06.2010. 15:25:42
http://metro-portal.hr/ne-vjerujem-da-je-s-hrvatskom-moguce-postici-bolji-pregovaracki-rezultat/41678/