Metro-portal.hr

objavljeno 15.10.2009. 20:16:01
TURSKA PORUČUJE:

Ne trebaju nam izraelski naputci

Turska je oštro odgovorila Izraelu koji se pobunio zbog otkazivanja zajedničke vojne vježbe

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Turska ne treba ni od koga primati naputke, rekao je premijer Recep Tayyip Erdogan u četvrtak o kritikama Izraela nezadovoljnog isključenjem iz vojnih vježbi u Turskoj, a novi izvor trvenja dviju zemalja je turska tv-serija koju Izrael naziva antisemitskom.

"Želim da se zna da je Turska moćna zemlja koja sama odlučuje. Turska ne treba ni od koga primati naputke pri odlučivanju", rekao je Erdogan, a prenijela agencija Anatolija.

Izraelski dužnosnici izrazili su zabrinutost zbog odluke Ankare da otkaže zrakoplovne vojne vježbe u dolini Konya (središnja Turska) u kojima je trebao sudjelovati i Izrael.

Tursko ministarstvo vanjskih poslova odbilo je u četvrtak komentirati odluku Izraela da prosvjeduje protiv serije javne televizije TRT1 u kojoj su prikazani izraelski vojnici kako namjerno ubijaju djecu.

"Očitovat ćemo se o tome kada naš diplomatski predstavnik bude pozvan da mu se uruči prosvjedna nota", objavilo je ministarstvo.

Odnosi Izraela i Turske, dviju dotad prijateljskih zemalja vezanih sporazumom o vojnoj suradnji iz 1996., naglo su se pogoršali kada je premijer Erdogan oštro kritizirao izraelsku vojnu ofenzivu u Gazi. (hina/metro-portal)

15.10.2009. 20:16:01
http://metro-portal.hr/ne-trebaju-nam-izraelski-naputci/24367/