Metro-portal.hr

objavljeno 30.04.2015. 10:53:00
SAVJETI

Ne stavljajte plave oznake HR na registarske pločice

Ulaskom Hrvatske u EU mnogi vozači počeli su stavljati na postojeće registarske pločice plave naljepnice s oznakom HR, čime krše zakon i mogu dobiti novčanu kaznu

Ovakva je registracija neispravna
Ovakva je registracija neispravna (Automania)

Do uvođenja registracija s europskim logom, vozilo mora biti označeno elipsastom naljepnicom koja sadrži međunarodnu oznaku države. Oznaka države na motornom vozilu propisana je Bečkom konvencijom o cestovnom prometu iz 1968. godine.

Po toj konvenciji, a koje je potpisnik i Hrvatska, svako vozilo u međunarodnom prometu, na zadnjem dijelu, pored svoje registarske pločice mora imati i oznaku države, u kojoj je registrirano. Oznaka države mora biti vidljiva sa stražnje strane vozila. A ako s vozilom vučete prikolicu, i prikolica, uz svoju registarsku pločicu, mora imati oznaku države.

Veličina bijele elipse s crnim obrubom i crnim slovima, po Bečkoj konvenciji za dvoslovne oznake, mora biti, najmanje, 17,5 x 11,5 cm. Crte slova i brojki moraju biti najmanje 8 cm visoke, a široke 1 cm.

Oznaka nije valjana ako su na njoj ispisani bilo kakvi drugi znaci, reklame i slično. Po našem zakonu, za neimanje naljepnice pri prelasku državne granice, kazna je 300 kuna. Vozila iz EU koja u registarskoj tablici imaju uključenu oznaku države, u sve države EU putuju bez dodatne oznake, a naljepnicu s oznakom svoje države obavezno moraju imati za putovanja kroz države izvan EU.

Više pročitajte na portalu Automania.hr

30.04.2015. 10:53:00
http://metro-portal.hr/ne-stavljajte-plave-oznake-hr-na-registarske-plocice/91476/