Metro-portal.hr

objavljeno 30.09.2011. 16:32:00
FIT & FUN

Ne pretjerujte - žene koje umjereno vježbaju su najsretnije

Umjereno vježbanje ostavlja puno bolji psihološki učinak na nas nego što je to slučaj s onim rigoroznim, rezultat je američkog istraživanja

Američki znanstvenici donose odlične vijesti za sve one kojima naporna tjelovježba (a ruku na srce, takvih nas je mnogo) predstavlja pravu gnjavažu.

Naime, istraživanje provedeno na Sveučilištu Penn State u Pennsylvaniji pokazalo je kako umjereno vježbanje ostavlja puno bolji psihološki učinak na nas nego što je to slučaj s onim rigoroznim.

Istraživači su testirali 255 žena u dobi od 40 do 60 godina te zaključili kako su one žene čiji režim tjelovježbe nije bio previše naporan bile bolje raspoložene, imale više energije i što je najvažnije, samopouzdanja.

Nimalo začuđujuće, iste su žene pokazale i veći pad „loših" osjećaja, poput tuge i tjeskobe.

„Tjelovježba je dobra stvar za naše tijelo, ali ono umjereno ostavit će bolji efekt na našu psihu nego pretjerano intenzivno vježbanje, posebice okoliko inače niste previše fizički aktivni ili ukoliko imate višak kilograma", rekla je voditeljica studije Steriani Elavsky.

„Ove rezultate treba shvatiti kao dokaz da vježbanjem doista možemo postići dobrobit za duh i tijelo bez da se pri tomu pretjerano izmorimo", zaključuje.

Znanstvenici se nadaju kako će ova saznanja pomoći stručnjacima za fitness i liječnicima u osmišljavanju kvalitetnih programa tjelovježbe u budućnosti.

30.09.2011. 16:32:00
http://metro-portal.hr/ne-pretjerujte-zene-koje-umjereno-vjezbaju-su-najsretnije/63826/