Metro-portal.hr

objavljeno 11.12.2009. 13:47:24
BOŽIDAR KALMETA:

Ne osjećam se politički odgovornim

Kalmeta smatra da nitko, pa tako ni on, ne može biti odgovoran ''ako netko tamo dolje nešto napravi''

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Dragan Matić/Cropix)

Ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta danas je u Saboru istaknuo kako se, suprotno SDP-u koji traži njegovu smjenu, ne osjeća politički odgovornim za afere i propuste u njegovu resoru.

Kalmeta je odbacio SDP-ove optužbe da je odgovoran za kriminal i korupciju u svojim resorima, ističući da, kao čelni čovjek u velikom resoru koji je na to mjesto došao iz politike, ne može biti odgovoran za operativne poslove.

Naglasio je da Vlada čvrsto inzistira na zakonitom i od politike neovisnom radu svih državnih službi i javnih institucija, te da stoga dijeli stav Vlade da sve operativne poslove treba depolitizirati.

Istaknuo je kako stoga nitko, pa ni on, ne može biti politički odgovoran "ako netko tamo dolje nešto napravi", te dodao da bi uplitanje politike u operativu izazvalo "suprotan efekt" u pogledu neovisnog djelovanja državnih institucija.

"Ne može ni predsjednik SDP-a biti odgovoran za sve svoje zastupnike i članove", poručio je SDP-ovcima i naglasio da Vlada na čelu s Jadrankom Kosor iskazuje čvrstu političku volju boriti se protiv korupcije.

"U procesu smo otkrivanja raznih nezakonitosti", rekao je, dodavši da je i on osobno ima velike zasluge za otkrivanje nezakonitih radnji u njegovu resoru. "Ne možete me za sve optuživati, za neke bi me stvari trebali i pohvaliti", poručio je ministar SDP-ovcima.

Detaljnije je na SDP-ove optužbe odgovorila Vlada u pisanom očitovanju u kojemu ne prihvaća da se politička odgovornost ministra traži zbog konkretnih propusta, jer smatra da bi se time pojedincima omogućilo da se za svoje konkretne postupke skrivaju iza ministara.

Vlada ističe da skupštine i nadzorni odbori trgovačkih društava zakonitost poslovanja društva kontroliraju kroz izvješća Državnog ureda za reviziju i izvješća komercijalnih revizija, u kojima, tvrdi, nije bilo naznaka o bilo kakvim koruptivnim radnjama.

Postavljanje pitanja povjerenja ministru mora, prometa i infrastrukture Vlada tumači kao negiranje evidentnog uspjeha hrvatske cestogradnje, a u prilog takvom stavu navodi da hrvatske tvrtke na međunarodnim natječajima u drugim zemljama dobivaju najbolje poslove.

Vlada odbacuje i optužbe o malverzacijama u HŽ-u, a naglašava da su ulaganja u tu tvrtku od 2003. porasla za više od 208 posto. I za Hrvatske pošte vlada ističe da je HP od društva u problemima u poslovanju doveden do operativne dobiti u 2009.

Milinović stao u obranu Kalmete i cijele Vlade

Potpredsjednik vlade Darko Milinović optužio je pak SDP da pokušava destabilizirati vladajuću koaliciju i otupiti oštricu borbe protiv korupcije.

"Razočaran sam vašim obrazloženjem. Kad bih bio nastavnik rekao bih - sjedi, jedan za još jedan bezuspješan pokušaj destabilizacije vladajuće koalicije", poručio je Milinović.

"Mi smo ti koji imamo političku odgovornost i raščišćavamo afere, bez obzira na ime i prezime. Mi ih raščišćavamo, mi smo na vlasti i mi ćemo antikorupcijskom borbom dobiti i izbore 2011.", stao je Milinović u obranu Vlade.

"Ljudi prepoznaju tko se bori protiv korupcije, pa je i ministar Kalmeta na čelu izborne liste za grad i županiju osvojio, vama nedostižnih, 60 posto glasova", rekao je Milinović SDP-ovcima.

Niz replika iz oporbenih klubova

HDZ-ove izjave izazvale su i brojne replike saborske oporbe.

Nezavisni Dragutin Lesar odbacio je ministrovo tumačenje da SDP "korupciji oblači stranački dres". "Svi ugledni gospodarstvenici koji su u Remetincu već su davno obukli stranački dres", rekao je Lesar, a na Milinovićev poziv na cijepljenje protiv svinjske gripe uzvratio je da je "roktanje manje opasno od cijepljenja".

Najveću pozornost, odobravanje oporbe i prosvjede iz HDZ-ovih klupa, izazvao je SDP-ovac Ivica Pančić, koji je još jednom izvukao igračku hobotnicu, koju je prvi puta upotrijebio u kampanji 2007. kako bi ilustrirao kako je korupcijska hobotnica preuzela društvo.

"Ovo je politički nadživjelo Ivu Sanadera, a kako stvari stoje, nadživjet će i Jadranku Kosor", poručio je Pančić. (hina/metro-portal)

11.12.2009. 13:47:24
http://metro-portal.hr/ne-osjecam-se-politicki-odgovornim/28358/