Metro-portal.hr

objavljeno 09.06.2010. 15:36:54
RADOVAN FUCHS

Ne opravdavam nasilna sredstva komunikacije

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta prokomentirao je upad studenata na sjednicu Senata sveučilišta

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Damir Krajač/Cropix)
Zagrebačko sveučilište nije donijelo odluku koji će model sufinanciranja ili režim studiranja primjeniti od sljedeće akademske godine, podsjetio je Fuchs dodavši kako studenti trebaju u normalnom dijalogu s rektorom Sveučilišta i čelnicima, ne samo zagrebačkog već i drugih sveučilišta, riješiti nesuglasice.

Po njegovom mišljenju, besplatno studiranje za sve koji hoće, te kako i koliko dugo hoće, nije kvalitetno studiranje. Takvi modeli, kako je kazao, postoje u nekim zemljama Južne Amerike, no ta su sveučilišta u očajnom stanju i upitne kvalitete. Fuchs je naveo i primjer Finske, za koju se često veže besplatno obrazovanje, rekavši kao se i u toj zemlji razmišlja o uvođenju određene participacije.

Upitan, nakon svečanosti u povodu 60. obljetnice Instituta Ruđer Bošković, hoće li uvjeriti premijerku da u proračunu ne "kreše" sredstva za znanost, rekao je kako je u to ne mora uvjeravati, jer ona, kako je kazao, cijelo vrijeme izražava podršku znanosti.

U idućem proračunu nastojat ćemo da ta sredstva budu veća, kazao je Fuchs ne želeći ipak konkretno govoriti o postotcima. Trebalo bi težiti izdvajanju negdje na razini tri posto, ali ne tri posto iz državnog proračuna, nego bi jedna trećina trebala ići iz državnog proračuna, a ostatak iz gospodarstva, zaključio je Fuchs. (hina/metro-portal)

09.06.2010. 15:36:54
http://metro-portal.hr/ne-opravdavam-nasilna-sredstva-komunikacije/42170/