Metro-portal.hr

objavljeno 03.08.2013. 21:25:00
SAVJETI

Ne možete zaspati? Otiđite na kampiranje ...

Umjetna svjetlost i nedostatak svježeg zraka neki su od važnijih razloga za probleme sa spavanjem, koje se lako može riješiti višednevnim kampiranjem

Par dana kampiranja i problem je riješen
Par dana kampiranja i problem je riješen (Arhiva)

Ako imate problema sa spavanjem, mogli biste pokušati spavati u šatoru jer prirodno svjetlo u zoru i sumrak usklađuje unutarnji tjelesni sat s prirodom, što će uzrokovati da lakše zaspete i probudite se svježi i odmorni. 

Tjedan dana kampiranja i izloženosti prirodnom ciklusu promjene svjetla i tame sredilo je navike spavanja i najgorim noćnim pticama, preciznije, lakše su zaspali i ujutro se budili bez ikakvih problema.

Naime, električna rasvjeta jako remeti naš unutarnji sat i potpuno ga izbacuje iz prirodnog ritma, što nam zapravo onemogućava da zaspemo na vrijeme i zdravo spavamo. 

Uz to, razni gadgeti koji se često nose u krevet poput tableta ili pametnih telefona dodatno su zakomplicirali stvar, pa nam tako unutarnji sat zapravo kasni dva sata.

U slučaju da vam nije baš zgodno otići na kampiranje, pokušajte sa šetnjom ranije ujutro u trajanju od barem pola sata, sjedite u uredu kraj prozora i prošećite za vrijeme pauze, ukratko, napravite sve što možete kako bi što duže bili izloženi prirodnom svjetlu.

Navečer ugasite sve gadgete i televizor barem sat vremena prije odlaska u krevet i to bi trebalo pomoći da zaspete lako i brzo. 

03.08.2013. 21:25:00
http://metro-portal.hr/ne-mozete-zaspati-otidjite-na-kampiranje/79652/