Metro-portal.hr

objavljeno 16.04.2010. 09:47:00
MULTITASKING

Ne možete raditi tri stvari istovremeno jer vam mozak to ne dopušta

Prema rezultatima novog francuskog istraživanja, čovjek simultano može obavljati ne više od dvije aktivnosti

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)

Ako ste se živcirali zato što vam je teško obavljati više stvari istovremeno, vrijeme je da prestanete. Naime, niste vi krivi što je multitasking nemoguć. Kriv je vaš mozak koji vam ne dozvoljava da obavljate više od dvije aktivnosti u isto vrijeme, tvrdi novo istraživanje. U situaciji u kojoj morate obaviti dvije aktivnosti, medijalni prefrontalni korteks (MPK) procesuiranje dijeli na dva dijela - jedan dio regije se fokusira na jednu, a drugi dio na drugu aktivnost, odnosno zadatak. Ta raspodjela omogućava nam da pratimo i kontroliramo što radimo, ali kad bi se ubacio i treći zadatak došlo bi do komplikacija.

Etienne Koechlin sa Sveučilišta Pierre et Marie Curie iz Pariza koji je obavljao istraživanja kaže da rezultati pokazuju kako smo sposobni raspodijeliti zadatke i koncentrirano ih obavljati; na primjer, možemo kuhati i istovremeno razgovarati na telefon i prebacivati se s jedne aktivnosti na drugu. Međutim, multitasking je nemoguć ako uključuje više od dvije aktivnosti, kaže Koechlin.

Rezultati istraživanja bit će objavljeni u časopisu Science. MPK se smatra dijelom koji sadržava moždani 'motivacijski sustav'. U prijevodu, to je mjesto u kojem se procesuira vrijednost nagrada i dio koji motivira ponašanje čovjeka u skladu s vrijednošću tih nagrada. Znanstvenici već dosta dugo znaju da anterironi prefrontalni korteks ima veze s multitaskingom. Ali nije im bilo jasno na koji način sve to ima veze s MPK-om. Zapitali su se jesu li nagrade za dva različita zadatka odvojeno procesuirane ili zajedno procesuirane u mozgu.

Koechlin je s kolegama magnetnom rezonancijom ispitivao mozak 32 sudionika istraživanja koji su obavljali zadatak u kojem su morali povezivati slova. Oni su vidjeli velika slova na ekranu i morali su odrediti jesu li ta slova poredana točno kako bi se mogla formirati određena riječ. Za točno obavljen zadatak dobivali su novčanu nagradu. Što je nagrada bila veća to je više aktivnosti zabilježeno u MPK-u.

Ali, kad su istraživači zakomplicirali zadatak dodavši i mala slova, MPK je raspodijelio aktivnost - prilikom procesuiranja malih, odnosno velikih slova dva različita dijela mozga funkcionirala su odvojeno. Mozak se ponašao kao da svaki od njegova dva dijela pokušava ostvariti neki svoj cilj, kaže Koechlin. Zatim su istraživači ubacili još jedan zadatak vezan za slova. Tada su primijetili da točnost rješavanja opada znatno. Kao da nije više bilo dijela mozga koji bi se bavio tim trećim zadatkom. Koechlin je na kraju rekao za LiveScience da su se sudionici ponašali kao da zaboravljaju na jedan od tri zadatka.

16.04.2010. 09:47:00
http://metro-portal.hr/ne-mozete-raditi-tri-stvari-istovremeno-jer-vam-mozak-to-ne-dopusta/37972/