Metro-portal.hr

objavljeno 03.09.2012. 08:59:00
JUTARNJA KAVICA

Ne možete otvoriti oči bez jutarnje kave? U velikoj ste zabludi

Pijete li kavu isključivo zbog osjećaja budnosti koji vam pruža, zavaravate sami sebe, budući da nema dokaza da kofein ima razbuđujući efekt, kažu znanstvenici

Jutarnja kava razbuđuje zato što to mislimo
Jutarnja kava razbuđuje zato što to mislimo (Shutterstock)

U doba globalne recesije i sveopćeg stezanja remena odrekli ste se brojnih rituala i užitaka, ali „niti mrtvi" nemate namjeru odreći se i posljednjeg ostatka nekad normalne životne rutine - prve jutarnje kave?

Zašto i bi uostalom? Kava ipak još uvijek nije toliko skupa da je luksuz koji si ne možete priuštiti, a i ne možete zamisliti početak dana bez da srknete gutljaj ili dva ove gorkaste tekućine koja pomaže da održite oči otvorenima.

Pijete li kavu isključivo zbog osjećaja budnosti koji vam pruža, zavaravate sami sebe, kažu znanstvenici.

Istraživači sa Sveučilišta East London proveli su studiju u kojoj su ispitivali efekt kofeina na naš organizam i zaključili kako je njegov učinak isključivo u našim glavama i posljedica naših očekivanja.

Ukoliko pijemo kavu s kofeinom od koje očekujemo da nas razbudi, naš će se mozak doista i ponašati tako, ali isključivo zbog autosugestije, a nikako zbog nekog „magičnog" učinka kofeina.

Znanstvenici su četvrtini ispitanika dali kavu s kofeinom i rekli im točno što piju, drugoj četvrtini su dali onu bez kofeina, ali su im rekli da piju kavu s kofeinom, trećoj četvrtini su dali kavu s kofeinom, ali su im rekli da piju onu bez kofeina, a zadnjoj četvrtini su dali kavu bez kofeina i točno im rekli što piju.

Nakon 55 minuta testirali su psihomotorne i mentalne sposobnosti sve četiri skupine. Ljudi koji su pili kavu bez kofeina, a istovremeno bili u uvjerenju da im kava ima kofeina jednako su dobro riješili testove kao i oni koji su doista pili kavu s kofeinom.

Znači li ovo da je jutarnja kava potpuno besmislena navika? Nipošto. Nedavna su istraživanja pokazala da kava dokazano podiže raspoloženje, a znanstvenici tvrde i da pomaže u regulaciji krvnog tlaka.

Bilo kako bilo, i dalje možete slobodno uživati u svojem omiljenom jutarnjem ritualu uz šalicu omiljene kave.

03.09.2012. 08:59:00
http://metro-portal.hr/ne-mozete-otvoriti-oci-bez-jutarnje-kave-u-velikoj-ste-zabludi/62908/