Metro-portal.hr

objavljeno 16.12.2010. 19:49:00
NEGATIVAN EFEKT

Ne jedite kad ste za računalom, kasnije ćete biti još gladniji

Osobe koje istovremeno jedu i rade nešto za računalom kasnije će biti gladnije i pojest će više nego osobe koje jedu bez ometanja

Ne jedite ispred računala, kasnije ćete biti još gladniji
Ne jedite ispred računala, kasnije ćete biti još gladniji (DeviantArt)

Mnogi od vas sigurno jedu za računalom, ali novo istraživanje pokazalo je da to nikako nije poželjno. Naime, studija provedena na Sveučilištu Bristol otkrila je da ćete zbog takve navike kasnije biti još gladniji i češće ćete jesti tijekom dana.

Znanstvenici su jednu grupu ispitanika zamolili da pojedu ručak koji se sastojao od devet različitih namirnica, i to dok igraju Solitaire, popularnu igricu s kartama. Drugoj grupi ispitanika dali su da pojedu isti ručak ali bez ikakvih dodatnih radnji.

>> Brza hrana tjera vas da više jedete

Pokazalo se da su se oni koji su igrali Solitaire nakon ručka osjećali manje sito. Zbog toga su pola sata kasnije pojeli dvostruko više kolačića nego ispitanici koji su samo jeli. Osim toga, osobe koje su jele uz računalo na kraju ispitivanja su se teže mogle sjetiti što su zapravo jele.

Znanstvenici smatraju da je studija pokazala kako ometanje pri jelu može uzrokovati veću glad i povećan unos hrane kasnije tijekom dana, a prijašnja istraživanja već su pokazala sličan učinak kod ljudi koji jedu uz televizor.

16.12.2010. 19:49:00
http://metro-portal.hr/ne-jedite-kad-ste-za-racunalom-kasnije-cete-biti-jos-gladniji/52800/