Metro-portal.hr

objavljeno 25.04.2012. 12:53:00
HI TECH KRAĐA

Ne bojite se prijevara na bankomatima? Evo zašto biste trebali!

Kradljivci iz Kalifornije instalirali su na jedan lokalni bankomat uređaj kojeg je laicima gotovo nemoguće razlikovati od onog pravog

Oblik i dizajn ovog lažnog bankomata nevjerojatno vjerno imitira izgled onih pravih
Oblik i dizajn ovog lažnog bankomata nevjerojatno vjerno imitira izgled onih pravih (Gizmodo.com)

Priznali mi to sebi ili ne, velika većina nas koji nismo imali tu nesreću da osjetimo prijevaru na vlastitoj koži smatra kako su hi-tech uređaji i sofisticirani načini krađe na bankomatima nešto što se događa u drugoj državi ili gradu i nekim drugim ljudima.

Na kraju krajeva, koliko neoprezan netko mora biti da ne primijeti kako nešto s bankomatom nije u redu, a na to nas upozoravaju čak i natpisi na samim ekranima uređaja? Puno manje nego što biste pomislili.

Naime, u eri jeftine i dostupne vrhunske tehnologije koja stane na površinu ne veću od one ljudskog nokta i naglog rasta popularnosti 3D printanja, kradljivci iz kalifornijskog San Fernando Valleya instalirali su na jedan lokalni bankomat uređaj kojeg je gotovo nemoguće razlikovati od onog pravog, osim ukoliko točno ne znate što tražite.

Jedina stvar koja ga razlikuje od plastike koja se inače koristi u izradi bankomata jest mala rupica s desne strane tipkovnice, u koju je postavljena kamera koja snima vaš PIN. Uređaj osim toga snima i sve podatke s vaše bankovne kartice, a strujom za rad ga opskrbljuje jedna obična mobitelska baterija.

Policija još uvijek ne zna tko postavlja takve uređaje, ali smatra kako bankomat kojeg su pronašli nažalost nije jedina „žrtva".

Ne postoji previše toga što možete učiniti protiv složenih hi-tech prijevara (osim zaobilaženja bankomata u širokom luku), a još uvijek najboljim načinom zaštite smatra se prekrivanje ruke kojom ukucavate PIN, što biste ionako uvijek trebali raditi.

25.04.2012. 12:53:00
http://metro-portal.hr/ne-bojite-se-prijevara-na-bankomatima-evo-zasto-biste-trebali/70391/