Metro-portal.hr

objavljeno 13.04.2012. 17:51:56
ŽIVJELI!!

Navali narode: Pivo čini muškarce pametnijima

Muškarci koji su popili litru pive lakše su i brže rješavali zagonetke nego trijezne kolege

Fotografija vijesti

Dok pretjerivanje u alkoholu ljude čini doslovce glupima, iracionalnima i napornima trijeznoj okolini , umjerena konzumacija, s druge strane, čini čuda našem fizičkom zdravlju, a kako je nedavna studija pokazala naši mentalni kapaciteti nisu pošteđeni pozitivnih efekta. Barem kada su u pitanju muškarci i njihovo omiljeno piće - pivo.

Naime, psiholozi sa sveučilišta Illinois uočili su da muškarci s nekoliko piva u "guzici" bolje i brže rješavaju verbalne zagonetke nego trijezni protivnici.

U eksperimentu je sudjelovalo 40 zdravih i mladih momaka koji su bili podijeljeni u dvije grupe, jedni su popili dvije krigle pive od pola litre, a drugi nisu bili te sreće i morali su apstinirati od alkohola. Kada se prva skupina "namirila", znanstvenici su počeli volonterima zadavati zagonetke, odnosno igre asocijacije, primjerice pojmovi "svježi", "krava" i "Švicarska" koji otkrivaju da je riječ o siru.

Rezultat eksperimenta? Pivopije su riješile 40 posto više mozgalica i to u kraćem vremenu, za davanje točnog odgovora im je trebalo u prosjeku 12 sekundi dok je trijeznim muškarcima trebalo 15.5 sekundi.

"Otkrili smo da 0.07 promila alkohola u krvi kvari pamćenje, no poboljšava kreativno razmišljanje", rekla je dr. Jennifer Wiley, psihologinja i voditeljica istraživanja.

Znanstvenici kažu kako se pozitivni efekti pojavljuju samo u blago "veselom" stanju, a ne kada su ljudi pijani.

13.04.2012. 17:51:56
http://metro-portal.hr/navali-narode-pivo-cini-muskarce-pametnijima/70022/