Metro-portal.hr

objavljeno 04.07.2010. 22:00:00
SAMO STRPLJIVO

Naučite svoje dijete plivati

Kada učite dijete plivati, najvažnije je da ništa ne forsirate i da sve pokušate pretvoriti u igru i zabavu

plivanje djeca
plivanje djeca (Shutterstock)

Iako to može biti prava bitka, naučiti dijete plivati je zbilja nešto posebno. Idealno za učenje je more, ali ako nemate tu mogućnost, dobro će doći i rijeka ili bazen.

Prvo i osnovno pravilo je da ništa ne smijete raditi na silu - neka djeca počnu plivati s tri, neka s osam godina, a neka puno kasnije. Ako i ne nauči ove godine, naučit će neku sljedeću i nema razloga da se zbog toga uzrujavate jer ćete samo postići suprotno.

Osim toga, ne slušajte savjete baš svakoga. To što vam netko kaže da je najbolje ''samo dijete baciti u vodu pa neka se snalazi'', ne znači da je to istina. Zato to nikako ne činite jer će se vaše dijete samo preplašiti vode. Osim strpljivosti, važno je da sve pretvorite u zabavu i igru.

>> 10 odličnih sportova za trošenje kalorija

Stručnjaci kažu da se najlakše pliva pod vodom, pa bi to dijete prvo trebalo naučiti. Djeca relativno lako nauče hvatati zrak kad im treba, pa je dobro učenje započeti potapanjem raznih predmeta i slično. Dobro je i da dijete ne uči roniti sa začepljenim nosom i zatvorenim očima jer će, ako se na to navikne, teže proplivati.

Važno je i da u početku ne gnjavite dijete raznim stilovima plivanja jer to nije ni važno. Bitno je da se nauči biti sigurno u vodi, a sve ostalo će doći kasnije.

04.07.2010. 22:00:00
http://metro-portal.hr/naucite-svoje-dijete-plivati/43941/