Metro-portal.hr

objavljeno 15.07.2020. 14:00:00
GLAZBA

Natrag u budućnost - Od klasične do moderne jazz avanture

Sve dimenzije jazza na koncertu "Natrag u budućnost - Od klasične do moderne jazz avanture" u Rijeci

Bit će dobro...
Bit će dobro... (Arhiva)

Cjelovečernji open air koncert pod nazivom "Natrag u budućnost - Od klasične do moderne jazz avanture" predstavlja recentne suvremene glazbene umjetnike, koji svaki na svoj način doživljaju glazbeni žanr - jazz, te ga kroz svoja ostvarenja na različite načine izvode. Svojim načinom i stilom ovi glazbenici ruše sve uokvirene glazbene koncepte te otvaraju prostor za improvizaciju, koja ovakvim izvedbama daje slobodnu formu, jedinstvenost i posebnost.

Sjajan album "Naša velika pjesmarica" koji predstavlja kreativan osvrt na naslijeđe bivše ugoslavenske zabavne glazbe iz razdoblja od 50-ih do 70-ih godina, kad su prevladavale balade u big band aranžmanima, laki eurovizijski hitovi, francuske šansone i talijanski šlageri u prepjevima, dovitljive twist melodije i pastoralne rock scene, swing plesnjaci i neizbježni južnoamerički ritmovi Mediterana. Vesna u Rijeku dolazi i s recentno objavljenim materijalom "Petit Standard".

Plesnih ritmova neće nedostajati za vrijeme nastupa Kozmodruma. Glazbenim vokabularom preuzeli su ono što im najviše odgovara iz sfere žanrova kao što su techno, house i dubstep, te ih sjedinili s instrumentalnim post rockom, ambijentalnim i minimalističkim tekovinama, pritom ne zaboravljajući jazz i fusion tradiciju koja je jako utkana u njihov izričaj. Svoju mješavinu nazivaju Organic Dance Music.

Publika će tako moći uživati u nastupima; Mimika Orchestre koju predvodi njen idejni začetnik, skladatelj, dirigent, autor tekstova i producent Mak Murtić sa svojim alternativnim jazz albumom "Divinities of the Earth and the Waters", konceptualni album o čovječanstvu, zajedničkoj povjesti i kulturnoj povezanosti, ali i o psihodeličnom putovanju pojedinca u samoga sebe, svoje strahove i moralne dileme. Zvuk Mimike Orchestra može se opisati kao mješavina progresivnog rocka, jazza i tradicionalne glazbe, ali tu su i teški grooveovi, sintesajzeri, live elektronika i free jazz improvizacije.

Na pozornicu će se popeti i zagrebački DJ/producent elektroničke glazbe Jan Kinčl i francuski jazz klavijaturist Regis Kattie, čija je suradnja urodila vrlo hvaljenim dugosvirajućim debitantskim izdanjem "In Plain Sight". Album koji savršeno spaja moderne deep house tekovine i jazz naslijeđe.

15.07.2020. 14:00:00
http://metro-portal.hr/natrag-u-buducnost-od-klasicne-do-moderne-jazz-avanture/126288/