Metro-portal.hr

objavljeno 19.11.2010. 23:20:20
ZAŠTITA SIGURNOSTI

NATO usvojio novi strateški koncept

Predsjednici država i vlada zemalja članica NATO-a, usvojili su novi Strateški koncept, temeljni dokument koji će voditi taj savez u idućem desetljeću

Anders Fogh Rasmussen
Anders Fogh Rasmussen (Getty Images)

"To je novi Strateški koncept NATO-a, koji su upravo usvojili predsjednici država i vlada zemalja članica NATO-a. To je naputak za funkcioniranje NATO-a u idućih 10 godina", rekao je na konferenciji za novinare glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen. Rasmussen je ponovio je da je ovo jedan od najvažnijih summita u 61-godišnjoj povijesti NATO-a, napomenuvši da će usvojeni dokument "zajamčiti učinkovitost NATO-a u zaštiti sigurnosti, mira i napretka stanovništva i teritorija svojih zemalja članica".

NATO, potvrdio je Rasmussen, i dalje će se temeljiti na konceptu kolektivne obrane, u kojoj sve zemlje solidarno brane bilo koju u slučaju napada na nju, i tako će "ostati zauvijek". No, svijet se mijenja, mijenjaju se i opasnosti s kojima smo suočeni, pa se tome mora prilagoditi i NATO, dodao je. Strateškim konceptom "ćemo razviti suvremene sposobnosti za obranu protiv suvremenih prijetnji i osnažiti veze s partnerima širom svijeta", kazao je Rasmussen. "Dio toga bit će i novi početak odnosa s Rusijom, sa ciljem postizanja strateškog partnerstva", napomenuo je.

Sjevernoatlantski savez se zalaže za svijet bez nuklearnog naoružanja, ali će, sve dok u svijetu ima nuklearnog oružja, ostati nuklearni savez i to je istaknuto u Strateškom konceptu, rekao je glavni tajnik NATO-a. NATO će i ubuduće nastaviti politiku otvorenih vrata, omogućujući da u njegovo članstvo uđu sve zemlje koje ispune kriterije i žele biti članicama, rekao je Rasmussen.

Rasmussen je pojasnio kako će novi dokument usmjeriti Savez da postane isplativiji, kako bi porezni obveznici država članica "za novac koji izdvajaju za obranu dobili najviše sigurnosti". "Ovo nije zbornik izjava, ni zbirka lijepih želja - ovo je akcijski plan koji iznosi konkretne mjere koje treba poduzeti i koji će se početi primjenjivati već od danas", naglasio je glavni tajnik, ponovivši još jednom da se u Lisabonu pokreće učinkovitiji, angažiraniji i isplativiji NATO.

Odgovarajući na pitanja novinara, Rasmussen je, između ostalog, rekao kako činjenica da mnoge zemlje članice Saveza zbog krize smanjuju proračunska sredstva za obranu jest razlog za zabrinutost, ali i napomenuo kako se rješenje može pronaći u većoj suradnji među članicama i zajedničkim projektima čiji se troškovi dijele i tako dobiva više za manje novca, ali prije svega u određivanju prioriteta, kao što će i NATO na ovom summitu sastaviti popis 10 najvažnijih stvari ključnih za funkcioniranje i razvitak saveza za koja će sredstva biti osigurana.

Na pitanje izraelskog novinara zašto je iz konačne verzije Strateškog koncepta ispalo imenovanje Irana kao primjera potencijalno nuklearno opasne "odmetnute" zemlje, Rasmussen je odgovorio kako danas već 30-ak zemalja ili već ima ili upravo nabavlja projektile koji mogu nositi i nuklearne bojne glave, među kojima neke mogu pogoditi i Europu, te da je uspostava proturaketnog štita namijenjena obrani od svih njih, pa nije bilo potrebe imenovati samo jednu. (hina/metro-portal)

19.11.2010. 23:20:20
http://metro-portal.hr/nato-usvojio-novi-strateski-koncept/51470/