Metro-portal.hr

objavljeno 11.04.2011. 21:41:00
ČUDNO PRIMIRJE

NATO: Udari se nastavljaju radi zaštite libijskih civila

Južnoafrički predsjednik Jacob Zuma pozvao je NATO da zaustavi zračne udare na vladine snage kako bi "dao priliku" primirju

Fotografija vijesti

NATO je u ponedjeljak objavio da je primio na znanje prijedlog Afričke unije za uspostavu primirja u Libiji, ali još treba primiti službeni zahtjev, najavljujući istodobno da će nastaviti napadati snage Moamera Gadafija sve dok one ugrožavaju civile, piše Hina.

Južnoafrički predsjednik Jacob Zuma pozvao je NATO da zaustavi zračne udare na vladine snage kako bi "dao priliku" primirju, nakon što je Gadafi prihvatio plan za okončanje sukoba u Libiji koji uključuje i prekid vatre.

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen je rekao kako je "zabilježio" prijedlog Afričke unije za uspostavu vatre ali je na konferenciji za tisak istakao da "još nisu primili formalan zahtjev glede provedbe bilo kakvog primirja".

Rasmussen je rekao da je Gadafijeva vlada i u prošlosti najavljivala primirja "ali da nije održavala svoja obećanja" te da bi svako primirje zahtijevalo učinkovit mehanizam nadzora.

"Svako primirje mora biti vjerodostojno i treba se moći verificirati", rekao je. "Mora doći do potpunog prestanka nasilja i potpunog okončanja svih napada i zlostavljanja civila".

11.04.2011. 21:41:00
http://metro-portal.hr/nato-udari-se-nastavljaju-radi-zastite-libijskih-civila/57618/