Metro-portal.hr

objavljeno 26.04.2010. 23:00:00
RASMUSSEN O LOŠOJ KOORDINACIJI

NATO u Afganistanu rasipa milijarde i ugrožava živote

Glavni tajnik NATO-a rekao je u govoru održanom u Bruxellesu da neuspjeh u standardizaciji opreme, od helikoptera do borbenih vozila, povećava i troškove

(Getty Images)
Loša koordinacija u NATO savezu u Afganistanu dovodi živote u opasnost jer, primjerice, zapovjednici na terenu za komunikaciju s vojnicima ponekad koriste četiri različite vrste radija, rekao je u ponedjeljak čelnik NATO saveza.

Glavni tajnik NATO-a Andres Fogh Rasmussen rekao je u govoru održanom u Bruxellesu da neuspjeh u standardizaciji opreme, od helikoptera do borbenih vozila, povećava i troškove.

On je rekao da se neke od 44 države koje sudjeluju u međunarodnim snagama u Afganistanu pod NATO-ovim vodstvom oslanjaju na sustave koji im omogućuju da prate kretanje samo svojih vojnika, a ne i savezničkih. "Zapovjedniku u pokrajini Helmand u Afganistanu bile su potrebne četiri različite radio stanice za komunikaciju s četiri različita nacionalna kontingenta", rekao je belgijskom institutu za obranu.

"Usto, utvrdili smo da različiti sustavi za praćenje prijateljskih snaga omogućuju nacijama da prate svoje vojnike ali ne i one drugih nacija što dovodi živote u opasnost", rekao je. Za Europu nema smisla imati više od dvanaest konkurentskih vojnih brodogradilišta i 12 različitih proizvođača oklopnih vozila. "Trebamo li doista toliko različitih oklopnih vozila za pješaštvo, ili radio stanica, ili helikoptera", upitao je.

Rasmussen, koji nastoji NATO pretvoriti u dinamičniju snagu, rekao je i da standardizacija ne bi smjela biti izgovor za smanjenje potrošnje na obranu te da "savezu treba osigurati i odgovarajuća sredstva", ako se želi da uspješnije reagira na širok raspon okolnosti.

Ključ za uspješno suprotstavljanje izazovima suvremenog ratovanja zajednički je rad na izgradnji oružja i sustava koji su kompatibilni i stoga dugoročno jeftiniji, rekao je. "Razumijem da ovdje postoje snažni nacionalni interesi a u sadašnjem gospodarskom ozračju postoji stvarna opasnost od protekcionizma. No mi moramo odoljeti iskušenjima, isključivo nacionalno razmišljanje više si ne možemo dopustiti", rekao je.

"Ako ćemo se moći složiti tko što radi u tim sve skupljim područjima, onda države, ili skupine država, mogu žrtvovati određene nacionalne kapacitete i reinvestirati u svoje posebno područje ekspertize", rekao je. (hina/metro-portal)

26.04.2010. 23:00:00
http://metro-portal.hr/nato-u-afganistanu-rasipa-milijarde-i-ugrozava-zivote/38730/