Metro-portal.hr

objavljeno 20.11.2010. 22:27:54
KONAČNA BILANCA

NATO summit ocjenjen najuspješnijim u povijesti

Sastanak na vrhu NATO-a, na kojem je prvi put kao punopravna članica sudjelovala Hrvatska, neki od njegovih sudionika ocijenili su najuspješnijim u povijesti

Obama je pohvalio suradnju svih članica NATO saveza
Obama je pohvalio suradnju svih članica NATO saveza (Getty Images)

"Ovo je najuspješniji summit NATO-a ikad, najuspješniji u njegovoj povijesti", rekao je na konferenciji za novinare glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen nakon završetka sastanka Vijeća NATO-Rusija kojim je završen 22. summit Sjevernoatlantskog saveza. Na tom je sastanku, kako je rekao Rasmussen, Rusija pristala na suradnju oko uspostave raketnog štita NATO-a, što znači da će "prvi put u povijesti stanovništvo koje živi na teritoriju NATO-a, ali i Rusije, imati punu zaštitu od mogućih balističkih napada".

O pojedinostima dogovora, odnosno o tome kakvu vrstu suradnje će uspostaviti NATO i Rusija, Rasmussen nije želio govoriti, rekavši "kako to i nije bio cilj na ovom sastanku", ali je pojasnio kako su dvije strane dogovorile zajedničku analizu mogućnosti i načina suradnje u pitanju proturaketnog štita koja će se odvijati nekoliko mjeseci i nakon koje bi na sastanku ministara obrane dviju strana u lipnju trebao biti doneseno izvješće (Progress Report), na temelju kojeg bi se odlučilo o daljnjim koracima.

Rasmussen je istaknuo da je na summitu u Portugalu usvojen Strateški koncept, dokument po kojem će se ravnati NATO idućih deset godina, da je pokrenut proces tranzicije u Afganistanu, da je potvrđena velika reforma saveza koja će donijeti značajno smanjenje broja osoblja i troškova saveza, istodobno jačajući njegove sposobnosti i da je dogovorena uspostava proturaketnog štita, vitalnog instrumenta koncepta kolektivne obrane na kojem počiva savez, u koji će se uključiti i Rusija. "Sve to je, vjerujem, dovoljno da se ovaj summit smije smatrati najuspješnijim ikad", zaključio je Rasmussen.

Obama zadovoljan, Rusija želi suradnju

I američki predsjednik Barack Obama novinarima se obratio u sličnom tonu. "Ukupno gledano, ovo je bio vrlo uspješan summit i iznimno plodna dva dana. U Lisabon smo došli s jasnim zadatkom - oživjeti naš savez kako bi se mogao nositi s izazovima današnjice - i to smo i učinili. Preuzeli smo obveze prenijeti punu odgovornost za sigurnost u Afganistanu na Afganistance, izgraditi nove sposobnosti, proširiti partnerstva i osigurati da najuspješniji savez u povijesti još dugo jamči našu sigurnost i napredak", rekao je Obama na konferenciji za novinare.

Američki se predsjednik posebno osvrnuo na završni događaj summita - sastanak Vijeća NATO-Rusija, izrazivši zadovoljstvo činjenicom da se odnosi popravljaju. "NATO Rusiju ne smatra neprijateljem, već partnerom i danas smo dogovorili produbljivanje suradnje u nekoliko ključnih područja - u Afganistanu, borbi protiv trgovine narkoticima i nizu sigurnosnih prijetnji 21. stoljeća, a možda je najvažniji dogovor o suradnji u proturaketnoj obrani, koja se od uzroka napetosti u prošlosti pretvorila u područje moguće suradnje u borbi protiv zajedničke prijetnje", kazao je Obama, najavivši nastavak procesa započetih u Lisabonu na idućem summitu NATO-a u SAD-u 2012.

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev je potvrdio da Rusija želi surađivati s NATO-om oko proturaketnog štita, ali također nije želio precizirati na koji bi se način suradnja ostvarila. Napomenuo je kako Rusija još proučava sve mogućnosti i kako će se više moći reći nakon što se obave zajedničke analize. Rusija pristaje i na suradnju oko Afganistana, pa je tako NATO-u odobrila civilni tranzit svojim teritorijem u pravcu Afganistana. Medvedev nije izbjegao spomenuti ni razmimoilaženja koja i dalje postoje između dviju strana, poput odnosa prema Južnoj Osetiji i Abhaziji, kojima Rusija priznaje suverenost, a većina svijeta, uključujući i NATO, smatra ih odmetnutim dijelovima Gruzije.

Na rubu summita NATO-a u Lisabonu, iako formalno nakon njegovog završetka, održan je, nakon dvogodišnje stanke, sastanak na vrhu SAD-EU na kojem su sudjelovali američki predsjednik Barack Obama, predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso. (hina/metro-portal)

20.11.2010. 22:27:54
http://metro-portal.hr/nato-summit-ocjenjen-najuspjesnijim-u-povijesti/51512/