Metro-portal.hr

objavljeno 27.07.2010. 00:12:00

NATO snage raketom ubile najmanje 52 civila

Incident se dogodio u okrugu Sangin u Helmandu u petak kada su se civili sklonili u jednu kuću pred borbama međunarodnih snaga i talibanskih pobunjenika

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Najmanje su 52 civila, među kojima je bilo mnogo žena i djece, ubijena u raketnom napadu od NATO-a predvođenih međunarodnih snaga prošlog tjedna u južnoj afganistanskoj pokrajini Helmandu, rekli su afganistanski dužnosnici.

Incident se dogodio u okrugu Sangin u Helmandu u petak kada su se civili sklonili u jednu kuću pred borbama međunarodnih snaga i talibanskih pobunjenika, rekao je glasnogovornik afganistanske vlade Siyamak Herawi agenciji Reuters i napomenuo da je među ubijenima mnogo žena i djece. Afganistanski predsjednik Hamid Karzai osudio je "najoštrijim riječima raketni napad na selo u pokraijini Helmand u kojem su ubijena 52 civila", izvijestila je agencija AFP.

>> U napadu u Afganistanu poginulo između 40 i 45 civila

Osnivač internetske stranice Wikileaks Julian Assange je u ponedjeljak objavio vojna izvješća o sukobu u Afganistanu od 2004. do 2010. i optužio američke vojne snage da su prikrivale smrti civila. Tisuće američkih vojnih dokumenata što su "procurili" iz Afganistana sadržavaju dokaze o mogućim ratnim zločinima koje treba hitno istražiti, ustvrdio je Assange i zatražio provođenje istrage. Vlada Sjedinjenih Država kritizirala je objavljivanje tih dokumenata, a riječ je o jednom od najvećih objavljivanja povjerljivih podataka u povijesti američke vojske koje vlasti smatraju prijetnjom nacionalnoj sigurnosti. Assange nije otkrio izvor objavljenih materijala. (hina/metro-portal)

27.07.2010. 00:12:00
http://metro-portal.hr/nato-snage-raketom-ubile-najmanje-52-civila/45194/