Metro-portal.hr

objavljeno 08.06.2012. 16:56:47
ZRAČNI NAPAD

NATO se ispričao Afganistancima zbog smrti civila

Ovo je prvi put da NATO javno priznaje da su u tom zračnom napadu na jednu kuću u pokrajini Logaru u srijedu rano ujutro poginuli civili

Fotografija vijesti

Glavni zapovjednik NATO-ovih snaga u Afganistanu ispričao se zbog pogibije civila u zračnom napadu ovog tjedna, rekao je u petak glasnogovornik, javlja Hina.

Američki general John Allen posjetio je pokrajinu Logar, na jugu, "gdje se sastao s mjesnim starješinama i stanovništvom kako bi se ispričao i izrazio sućut obiteljima" žrtava, rekao je za agenciju France Presse general Carsten Jacobson.

Ovo je prvi put da NATO javno priznaje da su u tom zračnom napadu na jednu kuću u pokrajini Logaru u srijedu rano ujutro poginuli civili. U napadu je poginulo 18 civila, među kojima žene i djeca, rekli su afganistanski čelnici.

Afganistanski predsjednik Hamid Karzai rekao je da se napad ničim "ne može opravdati".

"NATO-ovi napadi koji uzrokuju ljudske i materijalne žrtve među civilima ni u kakvim se okolnostima ne mogu opravdati ni prihvatiti", upozorio je predsjednik u priopćenju, "odlučno osudivši" taj izgred.

ISAF, međunarodne snage u Afganistanu, priznao je da je izveo "precizno bombardiranje" u okrugu Baraki Baraku, u pokrajini Logaru, gdje je Sadžavand, pošto su pobunjenici napali afganistanske i koalicijske snage "pješačkim oružjem i ručnom bombom".

08.06.2012. 16:56:47
http://metro-portal.hr/nato-se-ispricao-afganistancima-zbog-smrti-civila/71767/