Metro-portal.hr

objavljeno 02.03.2014. 08:30:00
FRKA

NATO sazvao hitnu sjednicu

NATO na zahtjev Latvije i Litve saziva hitni sastanak jer svaka zemlja članica može sazvati sastanak kad se osjeća da joj je nezavisnost ili sigurnost ugrožena

Ovako to izgleda na Krimu
Ovako to izgleda na Krimu (Arhiva)

NATO je sazvao hitnu sjednicu na zahtjev Latvije i Litve koje su iskoristile članak 4. ugovora po kojem svaka zemlja članica može sazvati sastanak kad osjeti ugroženost sigurnosti ili neovisnosti.

Naime, 30 posto građana Latvije čine Rusi, odnosno čak 40 posto glavnom gradu Rigi. Ruska manjina u Litvi čini oko 6 posto stanovništva.ene Države je u subotu iznenadila najava ruske vojne intervencije u Ukrajini, odluka koju je donio Vladimir Putin unatoč upozorenju Baracka Obame da će ju takva operacija skupo stajati.

Europu i Sjedinjene Države je u subotu iznenadila najava ruske vojne intervencije u Ukrajini, odluka koju je donio Vladimir Putin unatoč upozorenju Baracka Obame da će ju takva operacija skupo stajati.

"Svi su iznenađeni, svi improviziraju", rezimirao je Francois Heisbourg, stručnjak Francuske zaklade za strateška istraživanja, prenosi AFP.

"Za Europu je to najgora kriza nakon završetka hladnog rata", ocijenio je Joerg Forbring, direktor programa za istočnu Europu za German Mashall Fund.

"Problem je što Putin može puno brže djelovati i postići svoje ciljeve od Washingtona ili Europe. Problem za nas je što ne znamo do kuda želi ići. Moramo brzo misliti i spriječiti sličan scenarij u drugim regijama", rekao je Andy Kuchins, direktor programa Rusija-Euroazija u CSIS-u (Centra za međunarodne strateške studije).

Događaji na Krimu podsjećaju na scenarij iz 2008. u Gruziji. Rezultat kratkog petodnevnog rata je bilo moskovsko priznanje neovisnosti dviju proruskih gruzijskih regija, Južne Osetije i Abhazije i raspoređivanje tisuća ruskih vojnika na tim teritorijima.

Europski diplomatski izvori su ocijenili u petak da Putinu nije u interesu pojačanje napetosti tri mjeseca prije summita G8 u Sočiju.

Za ponedjeljak je sazvan sastanak ministara vanjskih poslova Europske unije u Bruxellesu, dok se hitan sastanak Vijeća sigurnosti očekuje u subotu u New Yorku na zahtjev Velike Britanije.

02.03.2014. 08:30:00
http://metro-portal.hr/nato-sazvao-hitnu-sjednicu/83578/