Metro-portal.hr

objavljeno 04.05.2014. 08:01:00
FRKA?

NATO prijeti Rusiji

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen je u razgovoru za FAZ od nedjelje ocijenio da bi Rusija počinila 'povijesnu grešku' ako nastavi destabilizirati Ukrajinu

Rasmussen nije puno okolišao
Rasmussen nije puno okolišao (Arhiva)

Anders Fogh Ramussen, glavni tajnik NATO-a, u nedjelju je izjavio za Frankfurter Allgemeine Zeitund da bi 'Moskva počinila povijesnu grešku koja bi mogla imati teške posljedice za odnose između Rusije i Zapada.

On je precizirao da bi mogle biti poduzete stroge sankcije protiv ruskog gospodarstva dok je vojna opcija isključena.

U subotu su zapadne zemlje pozdravile oslobađanje promatračke skupine OESS-a koje su proruski separatisti u Slovjansku u zatočeništvu držali duže od tjedan dana, posebice zahvaljujući ruskoj intervenciji.

Ali stanje u zemlji i dalje je iznimno napeto nakon nasilja u petak u Odesi, kada su 42 osobe poginule u sukobima i požaru zgrade.

Ukrajinska vojska nastavlja 'anititerorističke' vojne operacije u Slovjansku i susjednom graduKramatorsku, gdje je živote izgubilo pet ukrajinskih vojnika. Pobunjenici su u petak objavili kako je pet poginulih, tri pobunjenika i dva civila.

'Ovi događaji tjeraju vodu na mlin Vladimiru Putinu. On će reći da stradavaju civili. Putin ne može tek tako baciti pod vlak sve te prosvjednike jednako kao što se i Ukrajina ne može odreći svojeg teritorija. To nije završena priča. On ima nadzor nad pobunjenicima, a obaranje dva helikoptera MI24 pokazuje da su rakete ispalili stručnjaci, ljudi koji znaju s time rukovati a koje su obučili ruski specijalci', rekao je gost središnjeg Dnevnika HTV-a vojni analitičar Fran Višnar.

Zapad neće vojno izravno intervenirati. Poslat će stručnjake savjetnike, bespilotne letjelice da bi njezine akcije bile brže, smatra Višnar. Rekao je i da će Zapad i Rusija biti 'unutra u sukobu', ali ne očekuje da će doći do direktnog sukoba Zapada i Rusije jer bi to dovelo do trećeg svjetskog rata ili upotrebe nuklearnog oružja.

04.05.2014. 08:01:00
http://metro-portal.hr/nato-prijeti-rusiji/84754/