Metro-portal.hr

objavljeno 19.03.2012. 09:39:04
ZRAČNI NAPADI

NATO pozvan da istraži je li kriv za smrt civila u Libiji

Amnesty International pozvao je NATO da istraži je li smrt 55 civila u Libiji rezultat kršenja međunarodnog prava te u slučaju da jest privesti odgovorne pred lice pravde

Fotografija vijesti

Amnesty International pozvao je u ponedjeljak NATO da istraži smrt "više desetaka civila" ubijenih greškom u njegovim zračnim napadima prošle godine u Libiji te da obešteti obitelji žrtava, javlja Hina.

"Mora se provesti odgovarajuća istraga a žrtve i njihove obitelji moraju se u potpunosti obeštetiti", naglasila je u priopćenju organizacija za zaštitu ljudskih prava sa sjedištem u Londonu.

Amnesty navodi 55 slučajeva civila, među kojima 16 djece i 14 žena, ubijenih u zračnim napadima u Tripoliju, Zlitenu, Majeru, Sirti i Bregi, većinom u bombardiranju njihova doma, a da nijedan element ne upućuje na vojni karakter bombardiranih ciljeva u trenutku napada.

Nekoliko mjeseci nakon završetka operacija NATO-a u Libiji, ni Savez ni nove libijske vlasti nisu kontaktirale žrtve, osuđuje Amnesty pozivajući se na svjedočenja skupljena u siječnju i veljači.

"Duboko je razočaravajuće ustanoviti da četiri mjeseca nakon završetka vojne kampanje, žrtve i osobe bliske ubijenima u zračnim udarima NATO-a ne znaju još uvijek što se dogodilo i tko je odgovoran", rekla je Donatella Rovera, posebna savjetnica Amnesty Internationala.

NATO mora istražiti kako bi odredio je li smrt civila rezultat kršenja međunarodnog prava te u slučaju da jest privesti odgovorne pred lice pravde, tvrdi Amnesty.

19.03.2012. 09:39:04
http://metro-portal.hr/nato-pozvan-da-istrazi-je-li-kriv-za-smrt-civila-u-libiji/69242/