Metro-portal.hr

objavljeno 20.05.2011. 09:30:00
ZRAČNI NAPADI

NATO potopio osam Gadafijevih brodova

NATO-ovi zrakoplovi su potopili osam ratnih brodova libijskog čelnika Moamera Gadafija tijekom napada u noći s četvrtka na petak u gradovima Tripoliju, Al Kumsu i Sirti

Fotografija vijesti

NATO i savezničke zračne snage su nastavili precizne zračne napade na snage Gadafijeva režima tijekom noći uz usklađeni napad u lukama Tripolija, Al Kumsa i Sirte, navodi se u priopćenju. NATO-ovo zrakoplovstvo je pogodilo ratne brodove i potopilo ih osam, dodao je NATO.

"Zbog sve češće uborabe Gadafijevih pomorskih snaga, NATO nije imao drugog izbora za zaštitu civilnog stanovništva Libije i NATO-ovih snaga na moru", objasnio je u priopćenju admiral Russ Harding, zamjenik zapovjednika NATO-ove operacije u Libiji.

On je dodao da su sve mete bile vojne i izravno povezane sa sustavnim napadima Gadafijeva režima na libijski narod. Luka Tripolija je u četvrtak navečer bila izložena zračnim napadima NATO-a, prenosi AFP.

Oko dva sata ujutro po lokalnom vremenu niz eksplozija odjekivalo je Tripolijem kojeg su nadlijetali zrakoplovi. Glasnogovornik libijskog režima Musa Ibrahim je rekao da se radi o NATO-ovoj poruci međunarodnim pomorskim kompanijama da više ne šalju brodove u Libiju.

NATO je u priopćenju objasnio da sve veća uporaba pomorskih snaga vojske Moamera Gadafija i postavljanje mina ometaju upućivanje nužne humanitarne pomoći. NATO je nešto ranije naveo da je u četvrtak ujutro presreo tanker nafte koji se kretao prema Libiji, koji je trebao opskrbiti snage vjerne pukovniku Gadafiju.

20.05.2011. 09:30:00
http://metro-portal.hr/nato-potopio-osam-gadafijevih-brodova/59062/