Metro-portal.hr

objavljeno 28.11.2011. 07:46:56
SAMOOBRANA

NATO napao jer su mislili da po njima pucaju talibani?

"Zapucano je na vojnike afganistanskih snaga koji su zatražili zračnu potporu i to je ono što se dogodilo", rekao je u Kabulu afganistanski čelnik koji je htio ostati anoniman

Fotografija vijesti

Paljba s pakistanskog vojnog položaja bila je povod NATO-ovim zračnim udarima u kojima su u subotu poginula dvadeset šestorica pakistanskih vojnika na afganistanskoj granici, piše u ponedjeljak Wall Street Journal pozivajući se na izjave afganistanskih i zapadnih čelnika, javlja Hina.

Po pisanju američkog lista, intervencija helikoptera i lovaca trebala je zaštititi afganistanske snage i NATO-ove međunarodne snage (ISAF) koje su vjerovale da su na njih zapucali talibanski borci.

"Zapucano je na vojnike afganistanskih snaga koji su zatražili (zračnu) potporu i to je ono što se dogodilo", rekao je u Kabulu afganistanski čelnik koji je htio ostati anoniman. Afganistanska vlada, dodao je, misli da su pucnji dolazili iz pakistanske vojne baze, a ne od pobunjenika u plemenskom području koje dijeli dvije zemlje i koje Washington smatra uporištem Al Kaide.

Tu inačicu događaja potvrđuju afganistanski čelnici koji su bili u službi u graničnom području, među kojima je jedan, pripadnik redarstvenih snaga, rekao da su pakistanske vlasti navrijeme bile upozorene na NATO-ove zračne udare.

"Bila je to obrambena operacija", izjavio je pak zapadni čelnik, potvrdivši da su afganistanske snage i NATO "bili na meti paljbe (vojnika) pakistanske vojne baze".

Pakistan je u nedjelju poručio Sjedinjenim Državama da je "bijesan" i da će preispitati suradnju na polju borbe s terorizmom, dan nakon udara NATO-a koji je i sam priznao da je riječ o "nehotičnom i tragičnom izgredu".

Riječ je o najtežoj pogrješci koalicije koju predvodi američka vojska otkako se Islamabad koncem 2001. pridružio Washingtonu u njegovu "ratu protiv terorizma". Ovaj nesretni događaj dodatno je pogoršao bilateralnu krizu nastalu zbog tajne operacije američkih specijalaca na sjeveru Pakistana u kojoj je 2. svibnja ubijen Osama bin Laden.

28.11.2011. 07:46:56
http://metro-portal.hr/nato-napao-jer-su-mislili-da-po-njima-pucaju-talibani/65890/