Metro-portal.hr

objavljeno 21.06.2011. 22:10:21
PAR POHVALA

NATO: Misija u Libiji bez SAD-a ne bi bila uspješna

Amerika još uvijek daje izviđačke zrakoplove, zračne cisterne i naoružane bespilotne letjelice

Libija
Libija (You Tube)

Na prijetnju američkoga Kongresa da će prestati financirati američki vojni angažman u Libiji, u utorak je reagirao NATO koji je objavio kako SAD pruža jedinstvenu potporu nužnu za uspjeh misije u Libiji, piše Hina. 

Američki zastupnici doveli su u pitanje legalitet američkoga ostanka u Libiji, a predsjednik Predstavničkoga doma John Boehner prošli je tjedan rekao kako bi Kongres mogao prestati financirati tu misiju.

Glasnogovornica NATO-a Oana Lungescu rekla je kako su u demokracijama rasprave normalne te da se Sjevernoatlantski savez u njih neće miješati. "Ali mogu reći da smo veoma zahvalni na potpori koju SAD pruža. Ona je jedinstvena i nužna za uspjeh ove misije", rekla je na konferenciji za novinare.

Iako se Amerika povukla iz vodeće uloge u udarima koje je NATO počeo 31. ožujka, nastavila je pružati važnu potporu. Među ostalim, daje izviđačke zrakoplove, zračne cisterne i naoružane bespilotne letjelice.

No bez kongresnoga odobrenja američki zakon ne dopušta američkim snagama angažman u vojnim akcijama dulje od šezdeset dana uz još trideset dana za povlačenje, a Boehner kaže da tih devedeset dana istječe u nedjelju.

21.06.2011. 22:10:21
http://metro-portal.hr/nato-misija-u-libiji-bez-sad-a-ne-bi-bila-uspjesna/60435/